SEGRE

CATALUNYA

Vergés subratlla que s'“intensifiquen” les altes hospitalàries a Catalunya

El Govern anuncia que aprovarà aquesta setmana un pla per al desconfinament || Budó refreda la possibilitat d’instaurar un carnet d’immunitat al coronavirus

Personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona desinfectant-se les mans, ahir.

Personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona desinfectant-se les mans, ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar ahir que cada vegada són més els pacients amb coronavirus ingressats en hospitals catalans que superen la malaltia i reben l’alta. “Les altes s’estan intensificant”, va manifestar Vergés, que va indicar que, en els últims quatre dies, la mitjana diària ha estat de 800 persones les que han rebut l’alta. No obstant, va reconèixer que la pressió a la qual estan sotmeses les unitats de cures intensives (UCI) “baixa molt lentament”. I és que, segons la consellera de Salut, es troben encara al 70 per cent de la seua capacitat.

D’altra banda, va posar èmfasi en el fet que, des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya s’han dut a terme 123.000 proves PCR de detecció del coronavirus. En total, ja són 43.695 els ciutadans que s’han infectat del Covid a Catalunya, 1.085 més que al recompte anterior. Així mateix, hi ha 168 noves defuncions, la qual cosa representa un total de 8.441 víctimes mortals de la pandèmia a Catalunya.

Diu que amb una Catalunya independent haurien fet una gestió diferent i les xifres serien millors

En paral·lel, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va anunciar que, a finals de setmana, el Consell Executiu aprovarà un pla per al desconfinament de Catalunya. “Ningú ha dit que no sigui competència de la Generalitat pensar la millor manera de sortir de la pandèmia”, va manifestar, alhora que va exigir el retorn de les competències en sanitat, seguretat i transports perquè el Govern català pugui “executar les decisions” i els seus “plans propis” de desconfinament. “Pensar com s’ha d’executar el desconfinament a tot el territori és la nostra responsabilitat”, va remarcar Budó que, al seu torn, va dir que observa un “canvi de tarannà” a La Moncloa i va vaticinar que l’Executiu de coalició els donarà el vistiplau per aplicar el pla de desconfinament elaborat per la Generalitat a través del Procicat.

D’altra banda, Budó va sostenir, en declaracions a Ràdio 4, que, si Catalunya fos un estat independent, “probablement no tindríem tants morts ni tants infectats per coronavirus”. La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, li va replicar que el comentari està “fora de lloc” i que el virus “no entén de fronteres ni d’ideologies, és una pandèmia global que afecta tots els països”.

En un altre ordre de coses, Budó va refredar la possibilitat d’introduir un carnet d’immunitat al coronavirus, tal com havia plantejat l’epidemiòleg Oriol Mitjà. “En aquests moments prefereixo no valorar aquest passaport immunitari”, va explicar Budó. Tampoc ho va avalar la consellera Vergés, que va assenyalar que la mesura s’ha de sotmetre primer al debat dels experts i posteriorment ja es prendran les decisions polítiques.

Per la seua banda, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, considera que el carnet d’immunitat hauria de ser voluntari i “mai obligatori”, “amb garanties” i acordat al conjunt de l’Estat i d’Europa.

Personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona desinfectant-se les mans, ahir.

Personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona desinfectant-se les mans, ahir.ACN

tracking