SEGRE

ESNOTICIA

La desescalada, en fases i per províncies, durarà fins el juny

El Govern espanyol va anunciar ahir un pla de desescalada que es desenvoluparà a partir del dilluns 4 de maig en quatre fases, que aniran succeint-se de forma asimètrica en cada territori i per províncies segons es compleixin uns determinats marcadors, fins a assolir “la nova normalitat” a finals del mes de juny.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Sánchez anuncia la "nova normalitat" a finals de junyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que la desescalada del confinament per la crisi sanitària del Covid-19 es farà per províncies en quatre fases cap a una “nova normalitat” que podria arribar a finals de juny.

Durant la seua compareixença després del Consell de Ministres, Sánchez va explicar que la fase 0, o preparatòria, començarà el dilluns 4 de maig a tot el territori amb l’obertura d’alguns locals amb cita prèvia. Entre aquests, restaurants que facin menjar per emportar o perruqueries. També es podran reprendre entrenaments d’esportistes professionals i de lligues base professionals.

Sánchez va anunciar que demanarà pròrroga de l’estat d’alarma, sense aclarir si en sol·licitarà més

El mateix dia, les illes de Formentera, La Gomera, El Hierro i La Graciosa, a les Canàries, iniciaran la fase 1, que permetrà l’obertura de petits comerços amb “estrictes mesures de seguretat”, l’obertura de terrasses amb un trenta per cent de capacitat, hotels i allotjaments turístics o locals amb horari preferent per als majors de 65 anys. També podran obrir els llocs de culte amb un terç de l’aforament i els centres d’alt rendiment amb mesures i torns. Pel que fa al transport, es recomanarà “altament l’ús de mascaretes”. Podran iniciar la fase 1, l’11 maig, totes les províncies que compleixin els requisits.

La fase 2, o fase intermèdia, permetrà obrir l’espai interior dels locals amb un terç de l’aforament només amb serveis de taules, els cines i teatres amb un terç de la capacitat i venda numerada i es podran fer visites culturals amb les mateixes condicions. També es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. A l’aire lliure, es podran fer els que congreguin menys de 400 persones i sempre assegudes. Els llocs de culte podran estar al 50% de la seua capacitat.

En la fase 3, es “flexibilitzarà” la mobilitat però sempre amb l’ús recomanat de màscares. L’activitat comercial tindrà un aforament del cinquanta per cent amb distàncies mínimes d’un metre entre persones i es permetrà l’obertura de les platges.

Sánchez va dir que cada fase durarà un mínim de dos setmanes, de manera que, en el millor dels escenaris, s’arribaria a l’última fase a finals de juny. Cada quinze dies s’avaluaran els escenaris i es decidirà si s’avança cap a la següent.

El president del Govern central va insistir que el comandament d’aquestes fases de desescalada serà en exclusiva del ministeri de Sanitat, que serà qui establirà els ritmes diferents segons la situació.

Segons Sánchez, aquest és un pla “flexible i adaptatiu” i cal evitar “la impaciència”, i “guiar-nos sempre pel que diuen els experts, perquè amb el nostre comportament podem salvar vides”.

Va insistir que la unitat territorial serà la província però que hi podria haver “excepcions” amb unitats més petites sempre que el ministeri de Sanitat ho consideri justificat i va posar l’exemple de la Val d’Aran. Per tant, les autonomia podran fer propostes diferenciades però hauran de comptar amb el vistiplau del Govern espanyol.

Sánchez va explicar que es limitaran els desplaçaments entre províncies per evitar contagis. “El plantejament és que la mobilitat interprovincial es produeixi quan s’assoleixi la fase de nova normalitat”. Per motius laborals els ciutadans podran desplaçar-se, però no es permetrà anar a segones residències. Les visites a familiars i amics en una mateixa província es permetran a partir de l’11. No hi ha dates per poder anar a platges i piscines.

Els diferents territoris hauran de complir una sèrie de requisits per poder iniciar la desescalada, com disposar del doble de llits UCI respecte a la capacitat prèvia a la pandèmia. En l’atenció primària, cal garantir la capacitat de diagnòstic precoç i d’aïllament dels casos d’infecció. Contempla mecanismes que permetin una “alerta i resposta” ràpides. A més, hauran d’incloure el diagnòstic de “totes” les persones asimptomàtiques amb PCR o altres proves, així com l’aïllament precoç amb supervisió de casos lleus.

tracking