SEGRE

COMERÇ MUNDIAL

Donald Trump amenaça de nou la Xina de trencar l'acord comercial

Exigeix al règim de Pequín que gasti el volum que s’havia pactat en productes agrícoles || El mercat del petroli respon amb una gran volatilitat davant la incertesa

Les tensions entre els EUA i la Xina van provocar ahir caigudes generalitzades a Wall Street.

Les tensions entre els EUA i la Xina van provocar ahir caigudes generalitzades a Wall Street.EFE/JUSTIN LANE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha amenaçat de posar fi a la fase 1 de l’acord comercial amb la Xina si Pequín no gasta el que s’havia pactat en productes agrícoles nord-americans. El magnat novaiorquès, que va insistir que el gegant asiàtic s’ha compromès a incrementar les compres i invertir 200.000 milions de dòlars (179.732 milions d’euros) en productes nord-americans, ha assenyalat que el seu homòleg xinès, Xi Jinping, únicament hi va accedir a causa de la tarifa aranzelària, “una gran eina de negociació”.

“Hem de veure el que passa amb la compra de productes pel que ha passat [el coronavirus]. Es van aprofitar del nostre país. Ara han de comprar, i si no ho fan, posarem fi a l’acord. Així de simple”, va manifestar Trump, segons informacions del diari xinès South China Morning Post.

Les vuitanta-sis pàgines de l’acord de primera fase, qualificat per Trump com “un monstre gran i bonic”, inclouen la reducció dels aranzels addicionals per part dels Estats Units a productes xinesos per valor de 120.000 milions de dòlars a canvi del compromís de la Xina d’adquirir béns i serveis nord-americans per valor de 200.000 milions de dòlars. Tanmateix, aquest text recull que es mantinguin els aranzels del 25 per cent pels Estats Units a importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars.

El mercat del cru va respondre a la situació amb gran volatilitat. La cotització del barril de petroli Brent, referència a Europa, va reaccionar baixant al matí un 1,4 per cent, afectada per la possibilitat que els Estats Units tornin a imposar aranzels a productes xinesos.

A les 9.30 hores, el cru Brent d’entrega el mes de juliol es negociava a 26,07 dòlars. Hores més tard va aconseguir rebotar un 3,11 per cent, fins als 27,21 dòlars

Per la seua banda, el preu del petroli intermedi de Texas (WTI) va obrir amb una baixada del 2,83 per cent, fins als 19,22 dòlars el barril, en la mesura que el d’entrega al juny es canviava a 18,52 dòlars, un 6,37 per cent menys. Al cap d’unes hores, va seguir el camí del Brent i el preu va créixer un 3,8 per cent, augment que va col·locar el barril en 20,39 dòlars.

tracking