SEGRE

UE ECONOMIA

La Justícia europea avisa que només ella pot decidir sobre el BCE

Respon així a la resolució del Constitucional alemany contra el programa de compra de deute || Lagarde diu que farà el que correspon per donar suport a la recuperació

Una vista a la gran sala del Tribunal de Justícia Europeu, amb seu a Luxemburg.

Una vista a la gran sala del Tribunal de Justícia Europeu, amb seu a Luxemburg.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va avisar ahir el Tribunal Constitucional alemany que ell és l’únic òrgan “competent” per pronunciar-se sobre la legalitat dels actes del Banc Central Europe (BCE) i va advertir que en cas contrari, es podria comprometre l’ordenació jurídica de la UE i la igualtat entre els estats. Així es va pronunciar la cort europea amb seu a Luxemburg respecte a la sentència emesa a començaments de setmana pel Constitucional alemany, que va considerar que el BCE va depassar les seues competències amb el programa de compres de bons de deute posat en marxa el 2015. La sentència germànica, a més, contradiu la resolució emesa pel mateix TJUE el 2018, que va considerar que el BCE va actuar dins del seu mandat.

Així mateix, el Tribunal va recordar als magistrats alemanys que tenen l’“obligació” de garantir que es compleix de forma efectiva el Dret de la Unió i que qualsevol sentència dictada a les seues sales és vinculant per als litigis nacionals. Desacataments com el de dimarts passat podrien “arribar a comprometre la unitat de l’ordenació jurídica de la Unió i perjudicar la seguretat jurídica”, va advertir.

Coincideix amb el que diu el TJUE i afirma que Brussel·les analitza la resolució del Constitucional alemany

Per la seua part, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, va insistir que l’autoritat monetària farà tot el que li correspon per donar suport a la recuperació i complir el mandat d’estabilitat de preus, i va subratllar el missatge que ja va donar dijous, quan va reafirmar la independència de l’institut emissor. A més, va argumentar que el programa de compra de bons ha beneficiat Alemanya i li ha permès que refinancés el deute a tipus d’interès molt baixos. Lagarde també va assegurar que l’emissió de deute és necessària per costejar la despesa pública per enfrontar la crisi que ha generat el coronavirus i assumir la recuperació, que podria arribar fins a 1,5 bilions d’euros només el 2020.

Per la seua banda, el portaveu en cap de la Comissió Europea, Eric Mamer, va recordar que Brussel·les porta a terme una “anàlisi detallada” del pronunciament del tribunal alemany, però que considera que la posició expressada pel Tribunal de Luxemburg “deixa les coses més clares”. El missatge del TJUE sobre la seua competència exclusiva “es correspon” amb el que va dir l’Executiu comunitari en els últims dies respecte que el dret europeu preval sobre el dels estats membres, va afegir Mamer.

tracking