SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez apunta a una “desescalada institucional” de l'estat d'alarma

Assenyala que aquesta mesura podria anar avançant segons la pandèmia i que les autonomies tindran poder de decisió || Dol oficial quan tot l’Estat estigui en fase 1

El president Pedro Sánchez durant la compareixença d’ahir.

El president Pedro Sánchez durant la compareixença d’ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va obrir ahir la porta que el desconfinament de la població pugui anar acompanyat d’una “desescalada institucional” perquè “els mecanismes excepcionals han de limitar la seua vigència d’acord amb l’excepcionalitat de la situació”. En aquest sentit, va assenyalar que “l’estat d’alarma no ha de tenir el mateix abast a mesura que avança la situació”. Malgrat que no va detallar com es traduirà aquesta desescalada institucional, Sánchez va afirmar que hi ha “diferents estats d’alarma” i que el Govern espanyol en planteja un amb “cogovernança amb les comunitats autònomes”. Tanmateix, va insistir que per ara és l’“únic instrument que tenen en l’àmbit constitucional per poder restringir” la llibertat de moviment i la llibertat de reunió i va anunciar que la intenció és demanar una altra pròrroga fins a mitjans de juny.

El dirigent socialista també va fer una crida a la unitat de les forces polítiques, els agents socials i els governs autonòmics per tancar pactes “per a la reconstrucció”. La crisi socioeconòmica que portarà el coronavirus, va remarcar, “tan sols és comparable a la de la Gran Depressió de fa un segle i en les guerres del segle passat” i “com llavors, només hi ha un camí per superar-ho: la reconstrucció”, va acabar.

Així mateix, el cap de l’Executiu va apel·lar a la “responsabilitat” i l’“esforç” de la ciutadania que a partir de demà entrarà a la fase 1 de desconfinament per evitar que es propagui el coronavirus i hi hagi un rebrot. En aquest sentit, va assegurar que Espanya ha estat “un exemple al món de disciplina social”, però va advertir que el confinament que s’ha portat a terme fins ara “servirà de poc si no s’acompanya de l’esforç responsable de cada persona”. D’altra banda, també va defensar que Espanya “és dels països que més tests estan realitzant” i va assegurar que, fins al 7 de maig, se n’han efectuat un total de 2.467.761. A més va assenyalar que quan la majoria de territoris ja hagin entrat a la fase 1, decretarà diversos dies de dol oficial per totes les víctimes.

tracking