SEGRE

ADMINISTRACIÓFAMÍLIESECONOMIASOCIALEMPRESESBUROCRÀCIA

Torra reclama que la crisi la paguin les administracions i no els ciutadans

Assegura que “no farà cap retallada” i exigeix a Sánchez una “operació rescat”

Torra durant la reunió telemàtica que va mantenir ahir amb Pedro Sánchez i la resta de presidents autonòmics.

Torra durant la reunió telemàtica que va mantenir ahir amb Pedro Sánchez i la resta de presidents autonòmics.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Quim Torra va assegurar ahir que és necessari apostar per la despesa pública i l’endeutament per reactivar l’economia després de la crisi generada pel coronavirus. Va avançar que a Catalunya no es “farà cap retallada” i va apostar per aplicar de forma urgent una “política de salvament” en els pròxims tres mesos.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va apostar ahir per la despesa pública i l’endeutament per reactivar l’economia quan se superi la pandèmia del coronavirus. “Aquest país no farà cap retallada”, va assegurar Torra després de la reunió dels presidents autonòmics amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Torra va traslladar al dirigent socialista una sèrie de mesures econòmiques i li va advertir que “tot el que no es gasti en els pròxims mesos s’haurà de multiplicar si les empreses fan fallida o els ERTO es converteixen en ERO”. En aquesta mateixa línia, va afirmar que “és necessari que aquesta crisi l’assumeixin l’Estat i les administracions i no les persones ni les empreses”.

Per això, va rebutjar constrènyer les arques de la Generalitat: “Això és absolutament incompatible amb plantejar-se algun tipus de retallada.” Torra aposta per aplicar “urgentíssimament” en els pròxims tres mesos una “política de salvament” de l’economia i els llocs de treball. Per aquesta raó, va reclamar una “operació de rescat” en paral·lel al desconfinament de la població i així l’hi va traslladar a Sánchez, al qual va reclamar un permís retribuït per a les famílies que tenen nens o persones dependents a càrrec, l’aprovació immediata de la renda bàsica universal i una moratòria del cobrament de quotes i impostos acompanyada de transferències directes i subvencions per garantir la liquiditat als sectors més afectats. A més, Torra va explicar que la Generalitat reorientarà partides pressupostàries per fer front a les conseqüències econòmiques del coronavirus i “lluitarà” per augmentar el sostre de dèficit que marca l’Estat. Així, va titllar de “ridícul” el 0,2% actual. “Si no salvem l’economia, no importa el deute que tinguem”, va alertar. Així mateix, va expressar el suport de l’Executiu a les sol·licituds dels ajuntaments que volen accedir als seus superàvits per lluitar contra la crisi del Covid-19.

Una altra de les propostes del president Torra passa per “paquetitzar” els ajuts públics i reduir els tràmits burocràtics per fer més accessibles les subvencions i estímuls a la recuperació. “Que sàpiguen quins són els ajuts de la Generalitat, de la Diputació i del món local i fem grans paquets d’ajuts per facilitar i desburocratitzar al màxim”, va assegurar.

D’altra banda, Torra va celebrar la unitat dels partits independentistes catalans al votar en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma i va defensar mantenir aquesta oposició. “Continuarem votant que no fins que no recobrem les competències”, va dir. Torra també va criticar que el govern central busqués el suport de Ciutadans per a aquesta pròrroga. A més, el president Torra va demanar que no es modifiquin ara els criteris per distribuir els 16.000 milions d’euros del fons de reconstrucció que va presentar l’Estat (vegeu més informació a la pàgina 10).

tracking