SEGRE

POLÍTICA MUNICIPIS

La falta d'acord de Guanyem Badalona i PSC fa alcalde Albiol

Els socialistes voten el seu candidat per diferències en el repartiment del temps al poder || L’oposició critica Sabater, mentre que ERC culpa els de Miquel Iceta

El popular Xavier Garcia Albiol fa un petó a la vara d’alcalde de Badalona.

El popular Xavier Garcia Albiol fa un petó a la vara d’alcalde de Badalona.JORDI PUJOLAR/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PP a Badalona, Xavier García Albiol, va tornar ahir a ser elegit alcalde de Badalona després que l’acord del bloc d’esquerres per repartir l’alcaldia entre Dolors Sabater (Guanyem Badalona) i Rubén Guijarro (PSC) no fructifiqués.

L’acord plantejat pel PSC, que preveia repartir l’alcaldia durant un any i mig per a cada un d’ells, va ser firmat per En Comú Podem, ERC i JxCat, però no per Guanyem Badalona, que reclamava sis mesos més, ja que els socialistes ja han governat prop d’un any des del juny passat, quan Álex Pastor va ser investit. Pastor va dimitir del seu càrrec fa gairebé un mes, després d’haver estat aturat ebri per saltar-se el confinament. En un ple d’infart fins a última hora, Albiol va obtenir els 11 vots del seu grup, mentre que Sabater en va aconseguir 10 i el PSC es va quedar amb els seus 6. ERC (3), els Comuns (2) i JxCat (1) van donar el seu suport a Sabater, malgrat criticar l’exalcaldessa per no haver donat el vistiplau a l’acord proposat pels socialistes.

Vilalta (ERC) acusa el PSC d’haver facilitat l’alcaldia de Badalona a Albiol: “És imperdonable”

D’aquesta manera, Albiol torna a l’alcaldia després que el 2015 i el 2019 acords dels grups d’esquerres el desbanquessin amb pactes després d’haver estat el més votat. El popular, ahir emocionat després de veure’s alcalde per sorpresa, va dir que governarà “per a tothom buscant consensos amb totes les forces”.

Per la seua part, Guijarro va carregar contra Guanyem assegurant que es tracta d’una “greu irresponsabilitat” deixar l’ajuntament en mans de “la dreta més reaccionària”. Molt crítics van ser també el cap de files de JxCat, David Torrents, i la líder dels Comuns, Aïda Llauradó. “Em cau la cara de vergonya”, va etzibar Torrents. Des dels Comuns van acusar Sabater d’enrocar-se i caure en un “error històric” i un “suïcidi polític”. En aquesta línia, el president local d’ERC, Àlex Montornès, va afirmar que els republicans retiren la confiança a Sabater. “Estem decebuts per aquest espectacle. La imatge és nefasta”, va assegurar.

Davant les crítiques, la regidora de Guanyem, Carmen Martínez, va demanar no buscar adversaris dins del bloc d’esquerres i va assegurar que la responsabilitat és compartida per tots. Per la seua part, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va acusar a Twitter el PSC d’haver “facilitat” l’alcaldia a Albiol: “És imperdonable”, va escriure. “Desgraciadament ja hem vist què ha fet el PSC: facilitar l’alcaldia al PP. Vergonya”, va lamentar.

tracking