SEGRE

ESNOTICIA

El 'no' del PP obliga Pedro Sánchez a modificar l'estat d'alarma

Promet coordinar la pròrroga amb les comunitats autònomes || Calvo reclama una reforma legal per no haver de recórrer a aquesta mesura si hi ha rebrots

El president Pedro Sánchez, ahir durant la sessió de control.

El president Pedro Sánchez, ahir durant la sessió de control.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va reclamar ahir des del Congrés dels Diputats el suport de tots els partits per tirar endavant una cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que preveu que sigui d’un mes en lloc de quinze dies com les anteriors, i per a la qual no compta, ara per ara, amb els vots necessaris per tirar endavant.

En plena negociació amb totes les formacions per aconseguir aquesta ampliació el cap de l’Executiu va prometre, en resposta a les peticions del PNB, desplegar “un estat d’alarma diferent” més coordinat amb les comunitats autònomes. La formació basca ja va avançar que no donaria el seu suport al Govern central mentre aquest mantingui centralitzades les competències.

Durant la seua intervenció també va apel·lar a la responsabilitat del Partit Popular, que ja va avançar que es posicionarà en el no de cara a una nova pròrroga, al qual va exigir “unitat” amb l’argument que aquesta “salva vides, empreses i llocs de treball”. En aquest sentit també li va reclamar que aprofiti la Comissió de Reconstrucció per aportar noves mesures en lloc d’utilitzar-la com una eina per fer oposició.

Per la seua part, el líder de PP, Pablo Casado, va insistir que el seu partit no permetrà una nova ampliació i que existeix un Pla B per al desconfinament, “substituir l’estat d’alarma per la legislació bàsica”.

Mentrestant, Ciutadans sí que es va obrir a donar de nou el seu suport a un nova pròrroga sempre que el Govern central presenti un pla de desescalada, amb mesures jurídiques concretes que permetin una “tornada a la normalitat” segura i ordenada.

De fet, la formació taronja va pactar amb el PSOE el pla de treball que seguirà la Comissió del Congrés per a la Reconstrucció Social i Econòmica posterior a la crisi del coronavirus.

En un altre ordre, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va apuntar que Espanya hauria de sortir de l’estat d’alarma al juliol i va defensar al Senat una reforma legislativa perquè l’Estat estigui proveït davant d’eventuals rebrots en un futur i pugui actuar sense haver de recórrer de nou a declarar l’estat d’alarma.

Esquerra confia a recuperar el diàleg per passar del ‘no’ a l’abstenció El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va assegurar que la seua formació està “intentant recuperar el camí de diàleg” amb el Govern espanyol per a una abstenció al Congrés de cara a una cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, però va insistir en el “respecte institucional” que ha de mantenir cap a les comunitats autònomes. El diputat va insistir que les comunitats autònomes no són “meres transmissores de dades” i ha demanat que siguin “coresponsables” en les decisions de la desescalada.

tracking