SEGRE

PROCÉS PRESOS

Cuixart fa una crida a la mobilització davant l'“autoritarisme” de l'Estat

Encara que amb “responsabilitat”, i critica Pedro Sánchez per “laminar” drets aprofitant la crisi sanitària || Demana posar les persones “per damunt de tot”

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en una de les sortides per treballar a la seua empresa.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en una de les sortides per treballar a la seua empresa.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va enviar divendres una carta a tots els socis de l’entitat que lidera en la qual els va convidar a mobilitzar-se als carrers. En la missiva, Cuixart, que està complint una condemna de nou anys de presó al centre de Lledoners per sedició en relació amb l’1-O, va acusar el Govern central d’aprofitar la crisi sanitària provocada pel coronavirus “per receptar més autoritarisme i laminar drets civils i polítics”. Cuixart va criticar, d’aquesta manera, que la coalició governamental hagi recentralitzat competències per gestionar la pandèmia des de la Moncloa i sota un comandament únic. “Vivim en un Estat que ha renunciat a defensar els interessos dels més desfavorits, que recepta més centralització mentre és incapaç d’atendre necessitats bàsiques”, va remarcar Cuixart. Davant d’aquest escenari, el dirigent independentista va assegurar que és necessari mobilitzar-se de nou per reivindicar els drets humans, socials i nacionals.

No obstant, davant de la situació d’emergència sanitària que encara persisteix, Cuixart va afegir que les mobilitzacions s’han de dur a terme amb “responsabilitat civil i sanitària”. I és que, fins i tot estant empresonat, el president d’Òmnium va afirmar que, darrere de les reixes, també s’estan vivint dies complicats. “Aquests dies són molt durs per a molts dels companys presos que no poden exercir el dret de l’article 100.2 del règim penitenciari per sortir a treballar o fer voluntariat.” En aquest sentit, Cuixart va explicar que “no hi ha vis-a-vis ni comunicacions orals”. “De nou, el sistema s’acarnissa amb els més desfavorits”, va concloure.

Cuixart critica l’Estat per recentralitzar competències aprofitant l’estat d’alarma pel coronavirus

Amb tot, Cuixart va demanar als socis d’Òmnium que no deixin de combatre les desiguladades perquè “la lluita per la república catalana només té sentit si, per damunt de tot, estan les persones”. En aquest sentit, va insistir que, en un moment de crisi com l’actual, “més que mai, les prioritats són recuperar drets i confinar desigualtats”.

El que va ser líder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba, que va morir l’any passat, va defensar en la seua última entrevista, inèdita fins ara, el paper de Felip VI davant l’independentisme. En aquest sentit, va subratllar que tots “sabien que el rei havia de fer aquest discurs”. “Havia de sortir a defensar l’Estat”, va remarcar.

tracking