SEGRE

CATALUNYAESPANYA

Vergés a Simón: “Qui sap el que passa a Catalunya som nosaltres”

La consellera de Salut desmenteix que hi hagi algun brot en territori català com va suggerir l'expert espanyol || Buch exigeix més “rigor” a l'epidemiòleg

La platja de la Barceloneta mostra aquests dies imatges que disten molt del que estableix el pla de desconfinament.

La platja de la Barceloneta mostra aquests dies imatges que disten molt del que estableix el pla de desconfinament.EFE/ANDREU DALMAU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va respondre ahir als comentaris del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que va dir que el preocupaven les dades del coronavirus a Catalunya: “Amb tot el respecte per al senyor Fernando Simón, que és molt bon professional i el valoro molt, qui sap el que passa a Catalunya som nosaltres.”

En roda de premsa telemàtica, Vergés va afirmar que la Generalitat ha realitzat “un esforç enorme per tenir tota la informació” sobre els casos de coronavirus, a banda de donar-la i publicar-la cada dia des de fa setmanes. “Les dades les tenim nosaltres. Som nosaltres els qui tenim la capacitat de prendre aquestes decisions, de fer propostes de desconfinament, d’analitzar els indicadors, de proposar el que creiem que és millor” i d’oferir aquestes xifres al públic, va assegurar després que Simón digués que la Generalitat havia notificat un nombre important de morts “antics” i no ubicats en el dia que corresponia.

Vergés va assegurar que totes les dades de salut que ha ofert la conselleria “són bones”, però que s’han anat fent públiques amb diferències temporals, cosa que ha causat aquest increment d’unes 600 víctimes.

“Hem donat sempre aquestes dades, no n’han aparegut de noves, les hem donat cada dia. No són afegides”, sinó que s’ha augmentat en poc temps el volum de fitxes epidemiològiques validades, i va explicar que no hi ha cap rebrot a Catalunya pel coronavirus.

En aquest sentit, el director general de Professionals de la Salut del departament de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, va defensar la fiabilitat de les dades de contagis i morts de Covid-19 que faciliten, va negar que hi hagi cap rebrot a Catalunya i va titllar de “sorprenents” les afirmacions que va fer divendres Fernando Simón.

Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va defensar els mètodes del Govern català i “va lamentar molt profundament” les insinuacions de Simón. “Si va enviar aquell missatge hauria d’haver tingut una mica més de rigor”, va manifestar.

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que s’està analitzant la possible unificació de Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud en una única regió sanitària. La mesura aniria encaminada sobretot perquè els ciutadans de Barcelona i voltants puguin ampliar el radi de mobilitat, ja que en fase 1 i 2 encara se circumscriu únicament a la mateixa regió sanitària.

Així, la mobilitat entre la ciutat de Barcelona, la regió metropolitana nord i la sud seguirà prohibida almenys una setmana més.

Platges amb límit d’aforament i de permanència Els ajuntaments podran establir limitacions d’accés, que en tot cas serà gratuït, i d’aforament a les platges per assegurar que es respecta la distància d’almenys 2 metres entre banyistes i, per a gaudi de més persones, podrà fixar-se un límit de temps de permanència. Són algunes de les indicacions publicades aquest dissabte en el BOE, dins de l’ordre per la qual se’n modifiquen altres d’anteriors per a una millor gestió de la crisi sanitària. Es permet l’ús de dutxes i rentapeus a l’aire lliure, lavabos, vestidors i altres serveis similars, però la seua ocupació màxima serà d’una persona, tret de supòsits de persones que necessitin assistència. S’haurà de reforçar la neteja i desinfecció dels lavabos, garantint-ne sempre l’estat de salubritat i higiene.

tracking