SEGRE

EMPRESES LABORAL

Nissan confirma que se'n va de Barcelona i deixa 3.200 treballadors directes a l'atur

Tot i que la mesura afecta de forma indirecta uns 25.000 llocs de treball més || La multinacional japonesa al·lega falta de productivitat després de constatar unes pèrdues mundials de més de 5.600 milions

Els treballadors de Nissan van cremar pneumàtics durant les protestes pel tancament de les plantes.

Els treballadors de Nissan van cremar pneumàtics durant les protestes pel tancament de les plantes.AINA MARTÍ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La multinacional automobilística japonesa Nissan va oficialitzar ahir el tancament de la planta a Barcelona, cosa que deixa sense ocupació 3.200 treballadors directes i n’amenaça 25.000 més. Complint-se els pitjors auguris, el conseller delegat de Nissan, Makoto Uchida, va anunciar des del Japó la intenció de tancar els tres centres a Barcelona –Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca– a finals de desembre d’aquest any, mentre que es mantenen les plantes a Àvila (430 empleats) i Cantàbria (535). El president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, va comunicar als sindicats que ha pres aquesta decisió al no veure “cap solució viable de futur” per a aquestes instal·lacions, que han anat perdent models en els últims anys, i deixa la Zona Franca a un 20% de la seua capacitat màxima –uns 200.000 vehicles–.

El tancament afectarà la Zona Franca (fàbrica de furgonetes), Montcada (estampacions) i Sant Andreu (suspensions i bastidors), així com els centres d’R+D, recanvis, distribució i compres, també a la Zona Franca, àrees que sumen uns 3.200 treballadors.

L’impacte sobre l’ocupació serà, tanmateix, molt més gran, ja que es calcula que 25.000 llocs de treball indirectes, segons la Generalitat, depenen d’aquestes plantes, incloent-hi proveïdors i subcontractes d’un sector clau a la regió, ja que representa el 10% del PIB i a les fàbriques catalanes es produeixen un de cada cinc vehicles acoblats a Espanya.

El fabricant japonès va tancar l’any fiscal, finalitzat el 31 de març, amb unes pèrdues netes atribuïdes de 671.200 milions de iens (5.688 milions d’euros al canvi actual), en comparació amb els guanys de 319.100 milions de iens (2.704 milions d’euros) de l’any previ. Així mateix, la decisió contradiu les paraules del mateix president del Govern, Pedro Sánchez, que després de reunir-se amb la direcció de Nissan a Davos al gener va afirmar que el futur de la firma a Barcelona estava assegurat.

Els treballadors de Nissan a Barcelona van rebre la notícia com una “gerra d’aigua freda”, i els sindicats van cridar a les mobilitzacions. El president del comitè d’empresa de Nissan a Barcelona, Juan Carlos Vicente, va culpar la multinacional de “deixar morir” les plantes catalanes, i va assegurar que els treballadors “lluitaran” i “mantindran en escac totes les Administracions demanant” que els donin suport.

“Treballadors de Nissan. El Govern és al vostre costat. Farem tot el que estigui a les nostres mans per evitar el tancament a partir del desembre”, va dir Torra en roda de premsa telemàtica amb els consellers d’Economia, Pere Aragonès; Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va titllar de “deslleialtat” la mesura anunciada per Nissan i fins i tot va acusar la firma de “riure’s de nosaltres”, i per la seua part el vicepresident Pere Aragonès va avisar que l’empresa “haurà d’assumir responsabilitats”.

La Generalitat, que ha donat 25 milions en ajuts públics a Nissan en els últims quinze anys, compta amb el fet que el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, propietari dels terrenys on hi ha Nissan, col·laborarà per evitar aquesta crisi industrial, mentre va apel·lar a la unitat amb els ajuntaments afectats. En aquest context, el secretari d’Indústria, Raúl Blanco, va lamentar l’“atac al cor industrial de Catalunya” que suposa aquest tancament i va insistir que el Govern central treballarà per revertir l’actual situació, després d’advertir de nou Nissan que anar-se’n de Barcelona li pot costar més de 1.000 milions d’euros.

Per la seua part, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va culpar del tancament el Govern espanyol, ja que va assegurar que Nissan volia aixecar una nova planta a la Conca d’Òdena el 2006, però l’executiu central va pressionar perquè la inversió es fes a Àvila.

tracking