SEGRE

EUA VIOLÈNCIA RACIAL

Trump amenaça de treure l'Exèrcit als carrers

P

Activistes a Nova York fan la salutació dels Panteres Negres, que es van fer famosos als anys seixanta.

Activistes a Nova York fan la salutació dels Panteres Negres, que es van fer famosos als anys seixanta.BRYAN SMITH /ZUMA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units van viure dilluns una nova nit de protestes i disturbis, malgrat els tocs de queda declarats a les principals ciutats, quan es complia una setmana de la mort de George Floyd, un home afroamericà que va perdre la vida en mans d’un policia blanc a Minneapolis (EUA). El president, Donald Trump, amenaça de treure l’Exèrcit als carrers per apaivagar les mobilitzacions violentes.

A la capital, Washington DC, alguns manifestants es van mantenir en parts del centre de la ciutat després de la dissolució de les manifestacions pacífiques, malgrat que les forces de seguretat intentaven dispersar-los. Alguns grups van llançar pedres i van destruir aparadors de botigues. Nova York va aparèixer ahir dimarts amb zones de la ciutat arrasades pels saquejos de la nit anterior, que van deixar més de set-centes arrestos durant el primer toc de queda decretat a la ciutat dels gratacels en gairebé vuitanta anys.

Les autòpsies (l’oficial i la independent) que s’han fet a Floyd donen la mateixa conclusió: homicidi

Després d’una llarga jornada de protestes pacífiques dilluns, la situació també va canviar a partir del vespre, amb incendis pels carrers, destrosses i robatoris en botigues i xocs entre els agents i grups de joves.

Davant d’aquests disturbis, Donald Trump va afirmar que havia recomanat “encaridament” als governadors dels estats desplegar la Guàrdia Nacional “en prou quantitats” per aturar les protestes i va avisar que, si s’hi neguen, mobilitzarà l’Exèrcit nord-americà en aquest sentit. “Desplegaré l’Exèrcit dels EUA i ràpidament resoldré el problema per ells”, va indicar durant un discurs pronunciat des de la Casa Blanca en què va posar èmfasi a “aturar la violència i restablir la seguretat i protecció als EUA” amb una “presència aclaparadora” d’efectius.

Com a mostra de la violència regnant, els manifestants que estaven apostats davant la Casa Blanca van ser dispersats amb gasos lacrimògens perquè Trump pogués abandonar la residència per travessar caminant la plaça que ha acollit les protestes d’aquests últims dies i posar amb una Bíblia a la mà davant d’una coneguda església de la capital.

El departament de Defensa dels EUA es va desmarcar de les paraules de Trump sobre fer ús de l’Exèrcit. El Pentàgon, que no va parlar de la mobilització de tropes per a aquest finalitat, sí que va especificar que considera “més bona idea” confiar en la Guàrdia Nacional, tropes no professionals, per dur a terme aquest tipus de tasques.

Famosos del món de la música, del cine o de l’esport tant dins dels EUA com de fora han mostrat la seua repulsa aquests dies al racisme i a la brutalitat policial. Artistes com Halsey, Katy Perry, Justin Bieber, Ariana Grande o Harry Styles estan pagant fins i tot les fiances de detinguts en les protestes que tenen lloc arreu dels EUA com a mostra de suport. George Clooney, una de les celebritats que han alçat la veu contra la injustícia racial, va assegurar que el racisme és la “pandèmia” dels Estats Units. Per la seua part, la Unió Europea va denunciar la mort de George Floyd, que va assegurar que és un cas d’“abús de poder”, i va fer una crida a la protesta pacífica i a rebaixar la tensió als carrers de les principals urbs nord-americanes.

El president de l’aparell judicial iranià, Ebrahim Raisi, va ressaltar que “no es tracta només del color de la pell, és sobre un racisme sistemàtic”.

Per la seua part, la cap de l’Executiu de Hong Kong, Carrie Lam, va acusar el Govern nord-americà de donar diferent tracte a l’hora d’abordar les protestes prodemocràtiques esdevingudes durant l’últim any a la ciutat asiàtica i les actuals manifestacions als EUA.

L’Iran demana portar els EUA als tribunals internacionals Les autoritats de l’Iran van reclamar ahir portar els Estats Units davant dels tribunals internacionals per “racisme sistemàtic” i violacions dels Drets Humans, arran de la repressió de les protestes dels últims dies per la mort amb caires racistes de George Floyd per part d’un policia.

Activistes a Nova York fan la salutació dels Panteres Negres, que es van fer famosos als anys seixanta.

Activistes a Nova York fan la salutació dels Panteres Negres, que es van fer famosos als anys seixanta.BRYAN SMITH /ZUMA WIRE/DPA

Activistes a Nova York fan la salutació dels Panteres Negres, que es van fer famosos als anys seixanta.

Activistes a Nova York fan la salutació dels Panteres Negres, que es van fer famosos als anys seixanta.BRYAN SMITH /ZUMA WIRE/DPA

tracking