SEGRE

MOBILITZACIONS CONTRA EL RACISME

El funeral de Floyd, entelat per nous casos de brutalitat policial

Uns agents tiren a terra un home de 75 anys i el deixen sagnant sense atendre'l || Donald Trump diu que la mort del jove negre “no hauria d'haver passat”

L’alcalde de Minneapolis, que es va agenollar davant del fèretre de Floyd i va plorar, amb la seua dona.

L’alcalde de Minneapolis, que es va agenollar davant del fèretre de Floyd i va plorar, amb la seua dona.CARLOS GONZALEZ /TNS VIA ZUMA WIR / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Minneapolis (EUA) ha acomiadat, deu dies després del seu assassinat, George Floyd, mentre els policies implicats es van acusar entre ells davant d’un jutge, que ha fixat una fiança de 750.000 per a tres d’ells. Floyd serà enterrat dimarts a Texas, però aquest dijous es va celebrar una cerimònia a Minneapolis, ciutat en la qual vivia des de feia uns quants anys i en què va ser assassinat dilluns de la setmana passada, cosa que va provocar l’esclat de les protestes racials més grans del segle XXI als Estats Units. “La història de Floyd és la de tots els afroamericans d’aquest país –va dir el reverend Jesse Jackson–. Des de fa quatre-cents anys, la raó per la qual no hem pogut ser qui volem ser i no hem pogut ni tan sols somiar amb qui volem ser és perquè hem tingut el vostre genoll als nostres colls!”

D’altra banda, l’escàndol de la brutalitat policial creix. Dos agents de la policia de la ciutat de Buffalo, a l’estat de Nova York, han estat suspesos després de ferir de gravetat un home de 75 a l’empènyer-lo contra terra durant la dispersió de les protestes contra la mort de George Floyd. El van empènyer i el van deixar estès a terra sagnant.

L’alcaldessa de la capital reclama a Trump la retirada de tots els efectius federals de la capital

Per un altre costat, continuen les manifestacions a tot el país i l’alcaldessa de Washington, Muriel Brower, va reclamar per carta al president, Donald Trump, la retirada de tots els efectius federals desplegats a la capital.

Segons la seua opinió, aquest desplegament “està incendiant els manifestants i afegint-se als seus greuges”, que majoritàriament protesten de forma pacífica per “reclamar canvis i reformes”.

En aquest context, el president dels EUA, Donald Trump, va afirmar en una entrevista el que va sentir veient el vídeo de la mort de George Floyd. “Mai hauria d’haver passat. Va ser terrible. Alguna cosa va passar al cap d’aquell policia i dels tres que es van quedar mirant... Crec que no s’han de posar en la mateixa categoria però, en qualsevol cas, és una categoria molt dolenta. I res de bo no en sortirà d’aquest assumpte, és un assumpte molt dolent, sens dubte”, va afirmar el mandatari. Twitter, on és molt actiu, ha eliminat un vídeo divulgat per la campanya per a la seua reelecció per un problema de drets d’autor, en ple pols entre el mandatari nord-americà i la firma dirigida per Jack Dorsey.

Més d’una vintena de relators especialitzats en Drets Humans de l’ONU han denunciat l’existència d’un “racisme sistèmic” als Estats Units que, combinat amb un excés de força en l’actuació policial, ha generat al país un entorn propi de l’antic “règim dels linxaments” a la població negra durant la primera meitat del segle XX.

El Parlament Europeu ha denunciat el “racisme estructural” als EUA, mostrant-se crític amb la gestió de Trump, mentre ha instat a reflexionar també sobre els casos de brutalitat policial contra minories a Europa.

L’alcalde de Minneapolis, que es va agenollar davant del fèretre de Floyd i va plorar, amb la seua dona.

L’alcalde de Minneapolis, que es va agenollar davant del fèretre de Floyd i va plorar, amb la seua dona.CARLOS GONZALEZ /TNS VIA ZUMA WIR / DPA

tracking