SEGRE

MUNDIAL

L'OMS alerta que la pandèmia s'accelera “en una perillosa fase”

Al món, i confia a tenir a finals d'any milions de dosis de vacuna || Espanya s'adhereix a l'acord perquè sigui la UE la que la compri a Europa

Un professional realitza un test de detecció ràpida a un pacient a Itàlia.

Un professional realitza un test de detecció ràpida a un pacient a Itàlia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va advertir que la pandèmia del Covid-19 “s’està accelerant”, ja que ahir es va notificar la quantitat més elevada de nous casos en un sol dia, amb més de 150.000. Gairebé la meitat d’aquests casos es van registrar al continent americà, i també se’n van registrar grans quantitats al sud d’Àsia i l’Orient Mitjà.

Va afirmar que “el món es troba en una nova i perillosa fase”. Tot això hores després que l’OMS fes públic que confia que de cara a finals d’any ja s’hagi trobat “una o dos vacunes” contra el Covid-19, de les quals espera que estiguin disponibles “centenars de milions de dosis”. La cap dels científics de l’organisme, Soumya Swaminathan, va afegir que de cara al 2021 podrien estar preparades “2.000 milions de dosis” més.

Pel que fa a l’adquisició de vacunes, Espanya va anunciar que s’ha adherit a l’acord entre la Comissió Europea i els estats membres perquè sigui l’organisme el que s’encarregui de negociar els acords de compres de vacunes per garantir l’equitat d’accés.

Els experts també van trobar en aquestes mateixes ciutats altres mostres positives els mesos de gener i febrer, mentre que les de l’octubre i el novembre van donar totes negatives.

Malgrat aquesta troballa, el director del departament de Qualitat de l’Aigua i Salut de l’ISS, Luca Lucentini, va ressaltar que “la presència del virus no implica automàticament que les cadenes de transmissió principals que han portat després al desenvolupament de l’epidèmia al nostre país s’hagin originat en aquests primers casos”.

Tanmateix, “en perspectiva, una xarxa de vigilància al territori pot resultar preciosa per controlar l’epidèmia”, va valorar. Itàlia va diagnosticar el primer cas de coronavirus el passat dia 21 de febrer a la localitat de Codogno, a la província de Lodi, a la Llombardia, una de les zones més castigades per la malaltia. Des d’aleshores, el país ha acumulat més de 238.000 contagis i més de 34.500 víctimes mortals.

El coronavirus ja circulava per Itàlia al desembre Un estudi realitzat per l’Institut Superior de Sanitat (ISS) italià va detectar la presència de mostres de Covid-19 a les aigües residuals de Milà i Torí, dos ciutats del nord d’Itàlia, a mitjans de desembre, cosa que confirmaria que el virus ja era present al país molt abans que es coneguessin els primers casos de la pandèmia.

tracking