SEGRE

POLÍTICA JUSTÍCIA

El Congrés aprova el suplicatori perquè Laura Borràs sigui investigada pel Suprem

JxCat dóna suport a la seua portaveu amb el vot negatiu, mentre que ERC i la CUP no participen en la votació || La diputada acusa PSOE, PP, Podem, Ciutadans i Vox d'anteposar “la pàtria a la democràcia”

Borràs, acompanyada pel seu grup parlamentari ahir durant la intervenció fora del Congrés.

Borràs, acompanyada pel seu grup parlamentari ahir durant la intervenció fora del Congrés.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés dels Diputats va aprovar ahir el suplicatori de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, donant així llum verda perquè el Tribunal Suprem la investigui per delictes de frau a l’administració, malversació de cabals públics i falsedat documental durant la seua etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L’Alt Tribunal va haver de demanar aquest tràmit ja que al ser diputada era aforada i tenia immunitat.

El suplicatori, que es va debatre i votar a porta tancada, va tirar endavant gràcies al suport de PSOE,PP, Vox, Unides Podem i Ciutadans i amb els únics vots en contra de Junts i PNB. Per la seua part, ERC, la CUP, Bildu i el BNG van preferir no participar en la votació per no haver de votar a favor del que Borràs considera una causa política ni en contra que s’investigui un presumpte cas de corrupció.

Borràs va retreure la decisió dels dos partits catalans, als quals va recordar que “la repressió es combat”

Jové i Salvadó van poder reunir els 1,6 milions de la fiança gràcies a una caixa de solidaritat ciutadana

Abans de la votació, la diputada va denunciar que aquest suplicatori és un “atropellament als seus drets” i va acusar els partits que li van donar suport d’anteposar “la pàtria a la democràcia”. Escortada per la resta del seu grup parlamentari, en el qual continua exercint de portaveu malgrat la investigació del Suprem, Borràs va insistir que és innocent dels quatre delictes dels quals se l’acusa i pels quals li demanen 15 anys de presó, i va denunciar que la majoria del Congrés tenia el seu vot “decidit per endavant” tenint en compte només la “presumpció de culpabilitat” i sense defensar els seus drets que, va dir, “també són els seus”, perquè qualsevol dia podria veure’s en la mateixa tessitura. La diputada també va retreure l’actitud dels partits independentistes, als quals va reclamar unitat per rebutjar el suplicatori, assegurant que “la repressió es combat, no se la deixa guanyar per incompareixença del rival”. Borràs va assegurar que ja no parlarà més del cas mentre sigui portaveu de JxCat.

Una vegada aprovat el suplicatori, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, disposa de vuit dies per traslladar la decisió a l’autoritat judicial.

D’altra banda, els diputats d’ERC al Parlament Josep Maria Jové i Lluís Salvadó van abonar ahir in extremis la fiança de més d’1,6 milions d’euros que els exigia el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per evitar l’embargament i sufragar un eventual responsabilitat en cas de ser condemnats per l’1-O gràcies a les aportacions a la “caixa de solidaritat”.

El Suprem va considerar que els fets descrits podrien ser constitutius de “delictes de prevaricació, frau a l’administració malversació de diners públics i falsedat documental”. La investigació va ser duta a terme al principi pels

Mossos d’Esquadra, que van concloure que no hi havia prou elements per afirmar que s’hagués comès irregularitats, una cosa que també va destacar la Sindicatura de Comptes. No obstant, més tard van ser apartats i substituïts per la Guàrdia Civil, que sí que va observar indicis de delicte.

Borràs, acompanyada pel seu grup parlamentari ahir durant la intervenció fora del Congrés.

Borràs, acompanyada pel seu grup parlamentari ahir durant la intervenció fora del Congrés.ACN

Borràs, acompanyada pel seu grup parlamentari ahir durant la intervenció fora del Congrés.

Borràs, acompanyada pel seu grup parlamentari ahir durant la intervenció fora del Congrés.ACN

tracking