SEGRE

ESNOTICIA

Lleida és lluny de la immunitat de grup: només el 2,9% té anticossos

Una sanitària practica un frotis nasal a un veí d’Ordizia en una de les carpes instal·lades.

Una sanitària practica un frotis nasal a un veí d’Ordizia en una de les carpes instal·lades.JAVI COLMENERO / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 5% dels espanyols ha tingut contacte amb el coronavirus, segons conclou l’última onada de l’estudi de seroprevalença realitzat pel ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carlos III, que no aprecia diferències ni per sexe ni per edat i descarta la immunitat de grup. La xifra és encara més baixa en el cas de la demarcació de Lleida, amb tot just un 2,9%, quan en la primera onada havia estat de 3,8% i en la segona de 3,4%. L’índex més gran a l’Estat se situa a Sòria (14,4%) i el més baix a Ceuta (0,7%).

En el conjunt de l’Estat, tant el percentatge de població amb anticossos (5,2 %) com la distribució geogràfica, s’han mantingut molt similars a l’anterior onada, si bé entre la primera i segona ronda de l’estudi un 7% dels participants han deixat de tenir anticossos perceptibles de Covid, percentatge que ha pujat al 14% de la segona a la tercera ronda.

La directora del Centre Nacional d’Epidemiologia, Marina Pollán, va assenyalar que aquesta “pèrdua” dels anticossos va ser més freqüent en persones que no havien tingut cap símptoma (11 per cent) entre les rondes 1 i 2, molt menys en els participants amb una PCR positiva (0,5 per cent) i en aquells que van descriure pèrdua sobtada de l’olfacte o del gust (2,6%). La presentació de l’estudi coincideix amb la publicació d’un article científic a la revista The Lancet que destaca que la prevalença més elevada d’anticossos es dóna en personal sanitari (10%) i treballadors de residències i centres sociosanitaris (7,7%), molt superiors a la mitjana de la població.

D’altra banda, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va informar que en els últims tres o quatre dies s’han detectat al voltant d’uns 700 nous casos de coronavirus, la major part associats als brots que s’estan produint en diversos punts de l’Estat, especialment els de Catalunya i Galícia, si bé va comentar que el 70% són asimptomàtics.

El ministeri de Sanitat xifra en 28.388 el total de morts per coronavirus a Espanya, tres més que divendres passat, que va ser l’últim dia en què es van comunicar dades. Hi ha hagut 251.789 casos confirmats per proves diagnòstiques, 1.244 més que divendres. En l’última setmana hi ha hagut 138 hospitalitzacions i 10 ingressos a l’UCI.

tracking