SEGRE

CASA REIAL CORRUPCIÓ

Sánchez vol limitar la impunitat del rei només a l'exercici del seu càrrec

Davant de les investigacions per fons milionaris de Joan Carles I a Suïssa || L'oposició carrega contra el president per fer ús electoral de l'escàndol

Imatge d’arxiu del rei emèrit Joan Carles, de nou en el centre d’un escàndol.

Imatge d’arxiu del rei emèrit Joan Carles, de nou en el centre d’un escàndol.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació del rei emèrit Joan Carles, després de les notícies publicades sobre els seus diners ocults a Suïssa, ha suscitat el debat entorn de la inviolabilitat del cap de l’Estat després que el president del Govern central, Pedro Sánchez, es mostrés partidari de limitar-la a l’exercici del càrrec.

És necessari “reflexionar” sobre el principi d’inviolabilitat que la Constitució concedeix al rei i “veure quina solució s’hi dóna”, va mantenir Sánchez, abans de precisar que “no hi ha espai per a la impunitat al nostre país”. “La Constitució ha d’evolucionar conforme a les exigències d’exemplaritat i conducta política de les societats”, va afegir en una entrevista amb Infolibre i elDiario.es.

La donació del rei emèrit Joan Carles a Corinna es va excloure de l’herència, segons ‘El Español’

El president va subratllar que és necessari deixar treballar la justícia i va insistir que Felip VI “s’està distanciant clarament d’aquestes suposades pràctiques reprovables” del seu pare.

En termes similars, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va incidir ahir que les informacions sobre les presumptes activitats irregulars del rei emèrit “no tenen a veure amb la situació de comportament constitucional absolutament correcte” de Felip VI.

Des de l’oposició, el PP va considerar que Sánchez està fent un ús “electoral” d’un suposat debat que no hi ha en la societat entorn de la inviolabilitat del rei emèrit perquè, segons fonts populars, la gent “no està en aquestes coses”.

Vox creu que és una “cortina de fum” i “el que de veritat vol Pedro Sánchez és ser el cap de l’Estat després de fer caure la monarquia parlamentària i violar l’ordre constitucional”.

La limitació o supressió de la inviolabilitat del rei implicaria modificar la Carta Magna amb una àmplia majoria que requeriria l’acord de PSOE i PP. Si es dugués a terme aquesta eventual reforma, no afectaria Joan Carles I al no ser possible aplicar-la de forma retroactiva.

Després del relleu a la Corona, Joan Carles I va deixar de tenir inviolabilitat i va passar a ser aforat, com els membres del Govern i els parlamentaris. D’altra banda, el contracte pel qual Joan Carles I va donar 65 milions d’euros a la seua amiga Corinna Larsen el juny del 2012 incloïa diverses clàusules, entre aquestes, que aquesta donació quedava desvinculada de l’herència del rei emèrit, segons el document que va publicar ahir El Español. Per la seua part, El Mundo assegura que fonts properes a l’emèrit neguen que siguin comissions de l’AVE a la Meca.

tracking