SEGRE

CASA REIAL CORRUPCIÓ

Iglesias demana “no ignorar” el debat sobre el paper de la monarquia

Casado reclama a Sánchez que deixi de “jugar” amb la figura del monarca i que la defensi || L'emèrit treia 100.000 euros mensuals del seu compte a Suïssa

La candidata a lehendakari d’Elkarrekin Podem-IU, Miren Gorrotxategi, i Iglesias, ahir a Durango.

La candidata a lehendakari d’Elkarrekin Podem-IU, Miren Gorrotxategi, i Iglesias, ahir a Durango.H.BILBAO / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, va manifestar ahir que l’Executiu de coalició no pot ignorar el debat sobre la utilitat de la monarquia arran del cas del rei Joan Carles I. Iglesias va elogiar “la valentia i el sentit d’Estat” del president, Pedro Sánchez, al qualificar d’“inquietants i pertorbadores” les notícies sobre els presumptes negocis ocults del rei emèrit, i plantejar la proposta de limitar la inviolabilitat del cap de l’Estat en l’exercici del càrrec.

Hi ha “un abans i un després” en aquestes declaracions del president, va dir Iglesias a la localitat biscaïna de Durango, on va precisar que dir això és “constatar una realitat”.

Va qualificar d’“assenyat i prudent” que Felip VI renunciés a l’herència del seu pare, però va recordar que la “monarquia se sustenta en la filiació”, la qual cosa suposa una “situació que genera alarma i injustícia en molts ciutadans, que el Govern no pot ignorar”.

El vicepresident va reconèixer alhora, en un missatge a les seues xarxes socials, que l’actual correlació de forces al Parlament i els procediments que estableix la Constitució fan que un debat sobre la monarquia “difícilment pugui traduir-se en canvis a curt termini”. “Però això no significa que un govern democràtic pugui ser aliè als debats que preocupen el seu poble, un poble que ja no està disposat a tolerar ni certs privilegis, ni la corrupció ni la impunitat”, va afegir.

Per a l’oposició, tanmateix, no existeix cap debat entorn de la monarquia. Això és, almenys, el que pensa el president del Partit Popular, Pablo Casado, que va exigir a

Sánchez

que defensi Felip VI dels “atacs intolerables” del vicepresident Iglesias. Segons la seua opinió, “el que és inquietant i pertorbador a Espanya no és la monarquia, sinó aquest Govern radical”. Quan Iglesias “fa una crida a un referèndum i demana l’abdicació del rei, no es pot tolerar que el president no defensi el cap de l’Estat. No pot callar i atorgar”, va afegir.

D’altra banda, segons El Confidencial, el rei Joan Carles I va fer abundants i periòdiques retirades d’efectiu per imports que superaven els 100.000 euros al mes entre els anys 2008 i 2012 del compte obert a Suïssa a nom de la societat panamenya Fundació Lucum, presumptament creada per amagar uns fons procedents de l’Aràbia Saudita.

En la documentació comptable que publica el diari es constata la transferència que el rei saudita Abdullah va fer a aquest compte el dia 8 d’agost del 2008 de 64,8 milions d’euros i del qual només unes setmanes després van començar a registrar-se sortides d’efectiu que suposadament haurien servit per sufragar despeses no declarades.

tracking