SEGRE

POLÍTICA PARTITS

Jordi Sànchez afirma que JxCat “no vol ser esclava del passat”

El nou moviment a l'entorn de Puigdemont renunciarà als drets electorals del PDeCAT || Descarta una coalició “perquè comporta quotes”

Manifestants ahir a Barcelona en protesta pels mil dies de presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Manifestants ahir a Barcelona en protesta pels mil dies de presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Sànchez, expresident de l’ANC i un dels impulsors del nou moviment que naixerà a l’entorn de Carles Puigdemont, va assegurar ahir que Junts per Catalunya renunciarà als drets electorals del PDeCAT en les pròximes eleccions. En una entrevista presencial a Catalunya Ràdio al complir-se 1.000 dies de la seua entrada a la presó i en virtut d’un permís, Sànchez va dir que la nova formació “no vol ser esclava del passat”, encara que va admetre que segurament el partit incorporarà militants de l’antiga Convergència. “Aquesta és l’herència que reivindiquem, però no la dels càrrecs orgànics del partit”, va puntualitzar. De tota manera, va descartar una coalició electoral entre JxCat i el PDeCAT perquè “comporta quotes”. També va assenyalar que, en cas que Puigdemont vulgui ser el candidat, la decisió s’haurà de ratificar en un procés de primàries.

Sobre la data de les futures eleccions, Sànchez va afirmar que caldria trobar un dia que que es poguessin convocar “amb la certesa que ha sortit de la pandèmia”.

Per la seua part, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va reiterar la voluntat d’establir aliances per assolir la independència, però no canviant unes majories per d’altres sinó ampliant-les, tot i que va advertir: “Del que estic segur és que aquestes majories no passaran mai, però mai, pel PSC.” En una entrevista a La Vanguardia, també va dir que els independentistes han de ser capaços d’entendre’s, inclòs l’expresident Puigdemont, que va definir com a aliat per a un objectiu comú.

Protestes pels 1.000 dies de presó dels Jordis Unes 120 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir davant la seu de la delegació del Govern espanyol a Barcelona en una convocatòria d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per protestar pels 1.000 dies que fa que estan empresonats els dirigents sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Les dos entitats van instar els concentrats a gravar missatges de suport que després enviaran als Jordis. “Ni la presó ni la violència no seran un límit per continuar lluitant pels drets i llibertats d’aquest país”, va afirmar el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que va qualificar d’“inadmissible” la repressió contra Sànchez i Cuixart. En la mateixa línia, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va dir que els Jordis han sabut transformar el “dolor” que representa la presó en “dignitat, lluita i força”. Paluzie va afegir que l’empresonament dels líders civils no ha aconseguit cap dels dos objectius que tenia, que “abandonessin els seus ideals” i “escapçar els lideratges” de l’independentisme. Quant a l’actitud de la Fiscalia en el tercer grau dels dos líders, Paluzie va dir que intentaran revocar-ho i va admetre que sempre s’espera “el pitjor” de l’Estat espanyol.

tracking