SEGRE

VISITA DE FELIP VI A POBLET

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policial

Mentre els Reis visitaven el monestir, a fora els manifestants intentaven eludir el cordó policial i apropar-s'hi caminant entre vinyes

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policial

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policialACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Reis d'Espanya han visitat aquest dilluns Catalunya amb una única aturada al monestir de Poblet, en el marc de la gira que estan fent arreu de l'estat espanyol arran de la crisi de la covid-19. La visita de Felip VI i Letízia a la Conca de Barberà ha anat acompanyada de protestes a l'exterior del recinte, convocades per Òmnium i l'ANC, i d'un fort dispositiu policial. Mentre els Reis visitaven el monestir, a fora els manifestants intentaven eludir el cordó policial i apropar-s'hi caminant entre vinyes. L'acció s'ha saldat amb algun moment de tensió i cops de porra, i amb un detingut per desordres públics. L'individu, un veí de Montblanc de 30 anys, hauria intentat robar la tauleta a un agent de la BRIMO, segons fonts policials.

Als afores del monestir, més d'un miler de persones han refusat la visita de Felip VI i Letizia. Convocats per Òmnium i l'ANC, i amb la participació dels CDR, els manifestants han caminat des del centre de l'Espluga de Francolí fins prop de l'accés del monestir exhibint pancartes amb el lema 'Catalunya no té rei', enmig d'un mar d'estelades i banderes contra la monarquia. Crits de "fora el Borbó", "lladre" i diversos insults contra Felip VI i el rei emèrit, Joan Carles I, han estat un constant d'una manifestació que s'ha aturat a uns 500 metres de l'entrada del recinte eclesiàstic per ordre d'un fort dispositiu policial.

Si bé en un primer moment el cordó dels agents antidisturbis pretenia aturar la marxa a més distància, finalment els Mossos d'Esquadra han reculat per l'escapisme d'alguns dels manifestants. De fet, alguns dels assistents que havien superat el cordó caminant a través de les vinyes han protagonitzat una breu asseguda al mig de la carretera en el moment que els Mossos d'Esquadra reajustaven el dispositiu. La policia ha fet aixecar els manifestants, moment en què hi ha hagut un puntual moment de tensió, amb alguns cops de porra i empentes.

Fruit de l'enfrontament, hi ha hagut una persona detinguda per desordres públics que hauria intentar robar una tauleta a un agent de la BRIMO, segons fonts policials.

Per part dels organitzadors de la protesta, Òmnium i l'ANC han titllat de "provocació" la visita d'aquest dilluns. "La societat civil li diem que Catalunya no té rei", ha assegurat la coordinadora de la gestora d'Òmnium a la Conca de Barberà, Núria Griso, que ha acusat Felip VI de ser "còmplice de la brutalitat policial exercida l'1 d'octubre contra ciutadans que votaven democràticament".

En aquesta línia, el coordinador de l'ANC a la Conca de Barberà, Jordi Saumell, ha sentenciat que "Catalunya ha decidit no tenir rei" i ha assegurat que la imatge de Felip VI a Poblet demostra que "cal un dispositiu policial mai vist per entrar a una instal·lació fortificada, perquè el poble ni l'estima ni el reconeix com a rei". "A la república catalana, ni jutges, ni fiscals ni borbons", ha conclòs."És una infàmia", ha reblat el tresorer de l'ANC a Catalunya, Carles Xavier Gómez, que ha assegurat que els avantpassats de Felip VI "van iniciar una repressió a Catalunya que encara dura avui en dia".

Gómez ha remarcat que la protesta prop del monestir il·lustra "la lluita contra Espanya".

Per contra, una vintena de persones a favor de la monarquia sí que s'han pogut apropar a l'entrada del recinte. Entre ells hi havia diversos membres de Vox a Tarragona i altres persones que han exhibit banderes espanyoles i han clamat crits de "visca el rei!".

Fonts del Departament d'Interior han precisat a l'ACN que els responsables de seguretat de la Casa Reial han decidit qui podia accedir a Poblet i qui no, atès que són ells els qui assumeixen la direcció de tots els cossos policials del dispositiu en tots els actes amb presència del rei d'Espanya.

Visita fugaç a Catalunya

Els Reis han fet a Catalunya l'onzena visita de la gira que estan fent per l'estat espanyol arran de la pandèmia de la covid-19. Tot i que inicialment el cap d'Estat tenia programades visites al Cercle d'Economia, a la Sagrada Família i al Barcelona Supercomputing Center, divendres la Casa Reial va informar que les ajornava i que només mantindria la visita a Poblet.

El rei espanyol va avisar el president de la Generalitat, Quim Torra, que tenia previst visitar Catalunya per a unes "activitats oficials" i el cap del Govern va respondre el monarca amb una carta on li recordava que no es recomanen "desplaçaments innecessaris", després de les noves mesures de prevenció per l'augment de brots de covid-19.

A més, diumenge el president del Govern va comunicar que havia indicat a la seva defensa que estudiés la presentació d'una denúncia, en nom seu, contra el rei emèrit, Joan Carles I, de la seva examant, Corinna zu Sayn-Wittgenstein i de "tots aquells que d'una forma o altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes" que suposadament haurien comès i que s'han publicat les últimes setmanes.

Cap representant del Govern ni dels ajuntaments

Els Reis han aterrat a l'aeroport de Reus, on els han rebut el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Tots dos els han acompanyat durant la visita al monestir cistercenc, que no ha comptat amb cap representant del Govern català ni cap alcalde de la zona.

L'Ajuntament de Vimbodí s'ha limitat a respectar les decisions que prengui la comunitat del monestir i les visites que acullin les instal·lacions.

Els Reis han arribat al recinte monàstic en vehicle cap a un quart d'una del migdia. Als Reis els ha rebut el pare abat, Octavi Vilà, i el prior, Rafael Barrué, amb els crits i xiulets llunyans dels manifestants com a teló de fons.

Durant l'estada al monestir, Ses Majestats han visitat el claustre i l'església, entre d'altres espais. Abans de finalitzar la visita també s'han reunit amb 18 dels 25 monjos de la comunitat -la resta estan malalts, segons fonts del govern espanyol. Finalment, els Reis han tornat a marxar en vehicle cap a l'aeroport poc abans de les dues de la tarda. La darrera visita institucional de Felip de Borbó al monestir de Poblet es remunta al 26 de febrer del 2014, quan l'aleshores príncep d'Astúries va presidir una reunió de treball de la junta directiva de la Societat del Bicentenari General Prim, comissió constituïda per homenatjar els 200 anys del naixement del militar. La primera visita la va fer el 1996 amb motiu de les Festes de la Serra de Montblanc.

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policial

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policialACN

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policial

Els Reis visiten el monestir de Poblet enmig de protestes i un fort dispositiu policialACN

tracking