SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

La Generalitat planta els reis

Protestes en la visita dels monarques a Poblet, blindada pels Mossos || Un detingut acusat de desordres públics, i sabotatge a l'AVE entre Girona i Figueres

A l’esquerra, els reis a Poblet amb Illa i Cunillera. A la dreta, els Mossos van impedir que els manifestants s’atansessin al monestir.

A l’esquerra, els reis a Poblet amb Illa i Cunillera. A la dreta, els Mossos van impedir que els manifestants s’atansessin al monestir.CASA REAL/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els reis van visitar ahir el monestir de Santa Maria de Poblet enmig de mobilitzacions de grups independentistes contra la seua presència a Catalunya i sense que ningú del Govern de la Generalitat ni de l’ajuntament de Vimbodí els acompanyés. Sí que hi van acudir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, la lleidatana Tere Cunillera. Tenien previst diversos actes més a Barcelona durant la tarda, però l’evolució dels brots de Covid-19 van portar a ajornar-los, segons Zarzuela. Va assegurar que ja s’havia decidit abans que el president, Quim Torra, enviés una carta a la Casa Reial recordant les restriccions que havia acordat el Govern català a causa dels rebrots.

D’altra banda, l’ANC, Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República van protagonitzar una protesta. Els accessos al lloc de la visita van estar controlats pels Mossos, que van impedir que la marxa que pretenia arribar a les portes del monestir aconseguís el seu objectiu.

L’actuació dels Mossos d’Esquadra va ser blanc de crítiques ahir des de les files d’Esquerra i de la CUP

Sí que ho va poder fer un petit grup que va estar controlat per aquest cos policial i sense que es produïssin incidents entre ells i una desena de persones que, amb banderes d’Espanya, llançaven visques als reis. La protesta independentista només va arribar als voltants i va ser detinguda una persona, acusada d’un delicte de robatori amb violència, al sostreure la tauleta electrònica amb què estava treballant un agent, i un altre de desordres públics.

La marxa independentista estava convocada amb el lema Catalunya no té rei. S’hi van portar nombroses estelades i els Mossos van haver d’actuar en alguna ocasió per impedir el seu pas. Dirigents d’ERC i la CUP van retreure després l’actuació dels Mossos.

Amb tot, els xiulets i càntics contra la monarquia per part dels grups independentistes van poder escoltar-se a l’arribada dels reis al monestir de Poblet.

Aquestes protestes es van sumar al sabotatge hores abans, mitjançant la crema de pneumàtics, a la via de l’AVE entre Figueres i Girona com a mostra de rebuig a la visita real. Va provocar la suspensió de diversos trens i va afectar uns 2.000 viatgers.

A l’esquerra, els reis a Poblet amb Illa i Cunillera. A la dreta, els Mossos van impedir que els manifestants s’atansessin al monestir.

A l’esquerra, els reis a Poblet amb Illa i Cunillera. A la dreta, els Mossos van impedir que els manifestants s’atansessin al monestir.CASA REAL/EUROPA PRESS

tracking