SEGRE

CORRUPCIÓ AUDIÈNCIA NACIONAL

El jutge proposa jutjar CDC, PDeCAT i una trentena de persones pel cas del 3 per cent

Entre ells, els antics gerents de Convergència Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó || Per delictes d'organització criminal, frau a l'administració pública, tràfic d'influències i blanqueig

Germà Gordó amb el seu advocat, al sortir de declarar al Superior de Justícia el setembre del 2017.

Germà Gordó amb el seu advocat, al sortir de declarar al Superior de Justícia el setembre del 2017.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha dictat una interlocutòria en el qual proposa jutjar CDC, els exgerents Daniel Osàcar, Andreu Viloca i el lleidatà Germà Gordó, l’exresponsable jurídic Francesc Xavier Sánchez Vera, així com el PDeCAT, pel suposat finançament irregular en el conegut com a cas del 3%. El magistrat també es dirigeix contra 28 persones físiques més i catorze de jurídiques (entre les quals les societats TeyCo, Urbaser, Fundació ACS, Grupo Soler Constructoras i Copisa) per delictes d’organització criminal, frau a les administracions, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals. El jutge posa així fi a una investigació que es va iniciar el 2015 per actuacions irregulars a Torredembarra i que a mesura que va anar creixent es va remetre a l’Audiència Nacional el 2018 a causa de la “greu repercussió” per a l’economia espanyola.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 explica que alts càrrecs de CDC, en connivència amb responsables públics i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i amb diferents empresaris, van posar en marxa durant més d’una dècada una estructura per finançar aquest partit “il·legalment i en forma encoberta”.

La investigació judicial va arrancar l’any 2015 arran d’irregularitats a Torredembarra

A la part més alta de l’organització criminal que descriu la interlocutòria, el jutge inclou Gordó, Osàcar i Viloca, que duien a terme un “control” i “seguiment” de les licitacions d’obra pública i serveis oferts per diferents administracions de Catalunya, totes sota l’esfera de poder de CDC, i “influïen en els seus responsables amb l’objectiu d’aconseguir que fossin adjudicades a les empreses associades a aquest pacte criminal”. Els tres portaven els comptes, materialitzaven el seguiment de deutes pendents en les adjudicacions a dit i “per descomptat rebien els pagaments”.

En un segon esglaó, situa les autoritats d’aquestes administracions que, d’acord amb els responsables de CDC i seguint les seues indicacions, “van alterar concursos públics amb la finalitat de dirigir-los cap a les companyies dels empresaris”.

En un tercer nivell hi hauria hagut el grup d’empresaris que, “sistemàticament”, es van concertar amb alts càrrecs de CDC per fer pagaments encoberts al partit, sota l’aparença de donacions, a través de les fundacions Catdem i Fundació Fòrum Barcelona.

El magistrat assenyala empreses públiques i privades El magistrat situa en el segon nivell de la trama persones com el lleidatà Josep Antoni Rosell, director general d’Infraestructures de la Generalitat del 2011 al 2016; Joan Lluís Quer, president d’Infraestructures.cat del 2011 al 2015; Sixte Cambra, president del Port de Barcelona del 2011 al 2018 i exsenador de CiU; o Antoni Vives, extinent d’alcalde de Barcelona. Creu que l’entramat va afectar GISA, ACA, ATLL, REGSA, l’ajuntament de Barcelona, TABASA, IFERCAT o Ferrocarrils de la Generalitat, entre altres firmes o administracions. Al tercer esglaó col·loca empresaris com Sergio Lerma, Josep Manel Bassols, Félix Paquina, Jordi Sumarroca, Antonio García Bragado i Joan Maria Pujals, exconseller de Cultura de Pujol, entre d’altres. La interlocutòria del jutge inclou l’empresa lleidatana Benito Arnó i el seu director, Joan Albert Arqués. El seu advocat va anunciar ahir que recorrerà la interlocutòria i es va mostrar indignat per assabentar-se’n per la premsa, mentre va insistir en la innocència dels seus defensats.

tracking