SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Anul·len la condemna a Otegi per no rebre un judici just

Estrasburg va corregir Espanya per la parcialitat d'una jutge || Amb la sentència acaba també la seua inhabilitació política

El coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi.

El coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va anul·lar ahir la condemna de sis anys i mig de presó al coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i altres acusats per pertinença a organització terrorista dictada el 2012 per l’Audiència Nacional en el marc del cas Bateragune. Aquesta decisió va arribar després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) donés la raó a l’exportaveu de Batasuna i als altres processats i condemnés Espanya el 2018 per la parcialitat d’una de les jutges que va portar el cas, motiu pel qual també va considerar que no van tenir un judici just. Així doncs, la Sala Segona de l’Alt Tribunal també va anul·lar les condemnes imposades per la resolució del 7 de maig de l’any 2012 del Tribunal Suprem a Rafael Díez, Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto i Miren Zabaleta.

La sentència implica també la revocació de la condemna d’Otegi a sis anys i mig d’inhabilitació, que impedia al líder abertzale de ser escollit com a càrrec públic fins al 28 de febrer del 2021. La vigència d’aquesta pena va ser la raó que li va impedir presentar-se a les eleccions autonòmiques basques del passat 12 de juliol, a les quals en un principi havia mostrat intenció de presentar-se. A més, com que el líder de Bildu ja va complir la condemna de presó imposada per aquest cas, ara podria intentar reclamar algun tipus de compensació per part de l’Estat. Bateragune (punt de trobada) és el nom amb què es coneix el procés judicial contra diversos membres de l’esquerra abertzale per “integració en organització terrorista”, sota l’acusació d’intentar reconstruir Batasuna per formar una aliança independentista seguint ordres d’ETA.

Otegi afirma que aquesta nul·litat confirma que “no existeix Justícia independent a Espanya”

L’Audiència Nacional va condemnar inicialment Otegi a deu anys de presó, però el Suprem va rebaixar la pena a sis anys i mig. Quan el TEDH va emetre la sentència, Otegi ja havia complert tota la pena. Després de fer-se pública l’anul·lació, Otegi va dir que “s’ha confirmat” que “no existeix Justícia independent a l’Estat espanyol”.

tracking