SEGRE

MACROECONOMIA PRODUCTE INTERIOR BRUT

L'economia entra en recessió per una caiguda històrica del PIB

A Espanya s'ha enfonsat un 22,1 per cent interanual en el segon trimestre i a Catalunya, un 20,1% || Pel confinament i l'ensorrament del consum intern

El Covid va frenar en sec l’activitat econòmica i va llastar el PIB del primer trimestre un 5,2%, segons l’INE.

El Covid va frenar en sec l’activitat econòmica i va llastar el PIB del primer trimestre un 5,2%, segons l’INE.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia espanyola va entrar en recessió tècnica el segon trimestre de l’any després de registrar una caiguda del PIB del 18,5% entre l’abril i el juny, el pitjor descens trimestral en la sèrie històrica que gestiona l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i que va començar el 1970. Fins ara, els retrocessos trimestrals més notables del PIB havien estat el del primer trimestre d’aquest any (-5,2%) i el del primer trimestre del 2009 (-2,6%). El PIB interanual registra un retrocés rècord del 22,1% a l’Estat, mentre que en el cas de Catalunya és d’un 20,1%.

Amb la forta contracció del PIB el segon trimestre, que coincideix pràcticament amb la vigència de l’estat d’alarma per la crisi sanitària, Espanya entra de nou en recessió tècnica al sumar dos trimestres consecutius en negatiu. És la tercera vegada al segle XXI en què l’economia espanyola afronta una recessió: durant la crisi del 2008 hi va entrar en dos ocasions, la primera vegada en el quart trimestre del 2018 (en va sortir el segon trimestre del 2009) i la segona, el segon trimestre del 2011. Aquesta segona recessió va durar més temps, fins al quart trimestre del 2013.

L’agricultura és el sector que menys cau a Catalunya, amb un retrocés del 2,3 per cent

El període entre els mesos d’abril i juny s’ha vist afectat de ple per la paralització de nombroses activitats econòmiques com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma, la qual cosa ha provocat un retrocés de l’economia sense precedents en la història recent.

La demanda interna, amb la població confinada, va restar 19,2 punts a la variació interanual del PIB en el segon trimestre, taxa 15,5 punts inferior a la del primer trimestre. Per la seua part, la demanda externa (exportacions) va restar 2,9 punts, cosa que va representar 2,5 punts menys que en el trimestre passat. Les dades trimestrals mostren un enfonsament del consum de les llars del 21,2%, sense precedents en la sèrie històrica. Al contrari, la despesa pública va augmentar entre l’abril i el juny un 0,4%, molt menys del que ho va fer el primer trimestre (+1,8%), mentre que la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre i al servei de les llars va avançar un 0,5%, tres dècimes menys que en el trimestre precedent.

La inversió, per la seua banda, va registrar el segon trimestre una retallada històrica del 22,3%, amb davallades de l’entorn del 25% o superiors tant en el cas de la inversió en habitatge com en maquinària i béns d’equip.

tracking