SEGRE

ADMINISTRACIÓ HISENDA

Catalunya és la tercera a pagar i la desena a rebre

Aporta un 19,5% més que la mitjana però li arriba un 1% menys ||

La ministra Montero i el vicepresident Aragonès, el 2019.

La ministra Montero i el vicepresident Aragonès, el 2019.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va denunciar ahir el desequilibri crònic del sistema de finançament de les comunitats autònomes després de constatar que, el 2018, Catalunya va ser el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant va aportar al conjunt de l’Estat però el desè en recursos obtinguts des de l’administració central. Així, segons les dades del ministeri d’Hisenda referents a fa dos anys, que són les últimes disponibles, la capacitat fiscal per càpita dels catalans va ser de 2.967 euros, un 19,5% per sobre de la mitjana d’Espanya i només darrere de la Comunitat de Madrid i de les Balears. En canvi, els recursos destinats per l’administració central es van repartir a raó de 2.664 euros per persona, un 1,2% per sota de la mitjana estatal. D’aquesta manera, Catalunya es va col·locar en el desè lloc del rànquing. No obstant, si es té en compte la diferència de preus entre comunitats autònomes, la posició de Catalunya encara empitjora més i cau fins a la catorzena posició, un 12,3% per sota de la mitjana espanyola.

A diferència de Catalunya, Cantàbria és la cinquena a contribuir i la primera en recursos obtinguts. Extremadura, per la seua part, és la catorzena aportant i la quarta receptora. Al marge d’aquestes xifres queden Euskadi i Navarra, que tenen els seus règims forals particulars.

Catalunya va aportar a l’Estat 2.967 euros per habitant el 2018. Sols 2.664 per càpita van retornar

Davant d’aquest escenari, la Generalitat va manifestar que els “mecanismes de redistribució” del model de finançament autonòmic “fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre territoris”. Arran d’això, va assenyalar que “mentre que Catalunya perd cada any entre set i vuit posicions, altres territoris amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya”. I és que l’administració estatal únicament va finançar Catalunya per sobre de la mitjana estatal en una ocasió, el 2009, en el primer exercici en el qual es va aplicar l’actual sistema de finançament.

tracking