SEGRE

MONARQUIA POLÈMICA

Moncloa diu que Joan Carles I no ha fugit “perquè no està immers en cap causa”

Carmen Calvo respon a les crítiques, que es redoblen des de Podem, i continua sense revelar el parador del rei emèrit || Fanjul, el magnat disposat a albergar-lo al Carib, assegura que no sap on és

Imatge d’arxiu en la qual es veu el rei Joan Carles conversant amb l’empresari José Fanjul (c).

Imatge d’arxiu en la qual es veu el rei Joan Carles conversant amb l’empresari José Fanjul (c).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, va afirmar ahir que el rei Joan Carles I “no fuig de res, perquè no està immers en cap causa”, mentre es manté l’enigma sobre el parador després de l’anunci de la seua sortida de l’Estat dilluns passat.

Calvo va assegurar que la marxa de Joan Carles “no significa que no estigui a disposició” de la justícia, després de les crítiques d’Unides Podem sobre la “fugida indigna” del pare de Felip VI. “El rei emèrit no fuig de res perquè no està immers en cap causa”, va recalcar la vicepresidenta des d’Oviedo, on va insistir que la sortida del territori de l’Estat “no significa cap canvi en la Prefectura de l’Estat”, ni en la tasca “impecable” de Felip VI.

L’alcaldessa de Barcelona exigeix que el rei emèrit torni “tots els diners obtinguts de forma il·lícita”

Des del Govern central, també es va pronunciar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, d’Unides Podem, per a qui la marxa de l’anterior cap de l’Estat dóna “una imatge molt dolenta” per a Espanya. “Avui la societat espanyola, al segle XXI, vol exemplaritat, vol comportaments nets, vol institucions que siguin en nivells hiperexigents, i em sembla que aquest ha de ser també el comportament que regeixi l’actuació de la Casa Reial”, va manifestar Díaz en un acte a Las Palmas de Gran Canaria.

Davant de la gravetat del cas, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar que el monarca emèrit torni “tots els diners obtinguts de forma il·lícita” i que deixi de posseir el títol de rei al considerar que no el mereix.

Colau va exigir a més explicacions a Felip VI: “No pot ser que no sàpiga res de totes aquestes activitats que s’han produït en els últims anys, en algunes de les quals consta fins i tot com a beneficiari.”

La Casa Reial va mantenir ahir silenci sobre el parador del pare de Felip VI. Davant de la hipòtesi que estigui al complex turístic de luxe Casa de Campo, a La Romana (República Dominicana), el seu propietari i amic íntim de Joan Carles I, l’empresari d’origen cubà José Fanjul, va assegurar “no tenir coneixement dels seus plans” malgrat haver parlat amb ell aquests últims dies. “Jo crec que ni ell mateix no sap encara els seus plans a l’exterior en aquest temps. Però en qualsevol de les meues propietats té totes les portes obertes”, va manifestar a El Mundo. Fanjul va confiar que la seua sortida d’Espanya “sigui una cosa només temporal”, al sentir “molta pena de com l’estan tractant amb tot el que ha fet per Espanya”.

Fonts parlamentàries van informar que ha estat convocada per demà divendres una sessió de la diputació permanent del Parlament, a les 9.00 hores, per tractar la convalidació del decret llei 28/2020 i un conjunt de peticions de compareixença. Sobre les 11.00 arrancarà el ple extraordinari sol·licitat per Torra sobre la monarquia, una sessió en la qual cada grup parlamentari podrà presentar dos propostes de resolució que es debatran i votaran el mateix divendres a la tarda.

Òmnium Cultural pretenia, en aquest sentit, que s’activés la “recerca internacional” del rei Joan Carles perquè fos citat a declarar de manera immediata.

D’altra banda, el president del grup d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va insistir ahir en la seua petició que se celebri un referèndum sobre monarquia o república abans que acabi l’actual dècada, malgrat que el PSC va replicar que no és una cosa prioritària i que els esforços han de centrar-se a combatre la pandèmia i la crisi.

tracking