SEGRE

Israel paralitza l'annexió de zones de Cisjordània en un acord de pau amb Emirats

Trump i Netanyahu qualifiquen d’"històric" el pacte per normalitzar relacions

Israel paralitza l'annexió de zones de Cisjordània en un acord de pau amb Emirats

Israel paralitza l'annexió de zones de Cisjordània en un acord de pau amb Emirats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Israel ha accedit a no annexionar les zones de Cisjordània que tenia previst declarar sota sobirania israeliana en el marc d’un acord per normalitzar relacions amb Emirats Àrabs Units i que ha comptat amb la mediació de l’Administració dels Estats Units, que ha qualificat d’"històric" el pacte.

El president nord-americà, Donald Trump, que ha difós el comunicat al seu compte de Twitter, ha assegurat que l’acord és un "enorme avenç". "Històric acord de pau entre dos grans amics!", ha dit Trump en un dels seus missatges a l’esmentada xarxa social.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, també ha celebrat el pas com a "històric", sense entrar en el detall del contingut. L’acord ha estat possible després d’uns últims contactes entre Trump, Netanyahu i el príncep hereu emiratí, Mohamed bin Zayed, segons recull el text.

Com a resultat de la normalització de relacions, i "a petició del president Trump", les autoritats d’Israel han accedit a suspendre "la declaració de la sobirania" als territoris inclosos dins del pla de pau de l’Administració nord-americana, la qual cosa paralitzaria qualsevol gest sobre Cisjordània.

Aquesta fita és precisament la que ha destacat a Twitter el príncep emiratí en informar de l’acord, en virtut del qual "Emirats i Israel també han acordat cooperar i establir un full de ruta cap a l’establiment de relacions bilaterals".

Emirats, que en els últims anys havia exercit de mediador d’Israel amb altres països de la regió, figurava entre els que havia criticat la possible annexió de parts de Cisjordània. Israel aspira ara a "estrènyer llaços" amb altres països del món àrab i musulmà, resa l’acord.

"AVANÇAR CAP A LA PAu AL PRÒXIM ORIENT"

Les tres parts implicades en aquestes converses confien que l’acord permeti "avançar cap a la pau al Pròxim Orient", mentre que es comprometen a continuar treballant en una resolució "justa, completa i duradora" del conflicte entre israelians i palestins.

Els Estats Units celebren que ara els seus "dos socis més fiables i capaços" a la zona hagin decidit concloure les seues tradicionals disputes treballant en àrees d’interès comú, mentre que els líders israelià i emiratí agraeixen "la dedicació de Trump per aconseguir la pau a la regió" amb un enfocament que consideren "pragmàtic i únic".

L’acord preveu que "en les properes setmanes" autoritats d’Israel i Emirats es reuneixin per firmar els memoràndums en temes concrets, mentre es planteja l’obertura d’ambaixades. Amb aquest pacte, ja són tres els països àrabs amb els quals Israel ha firmat la pau, a més d’Egipte i Jordània.

tracking