SEGRE

GOLF PÈRSIC NEGOCIACIONS

L'ONU no aprova l'extensió de l'embargament d'armes contra l'Iran

Una proposta plantejada pels Estats Units per frenar el règim de Teheran

Imatge de l’arribada del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, a Polònia.

Imatge de l’arribada del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, a Polònia.RON PRZYSUCHA /US DEPARTMENT OF S / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Seguretat de Nacions Unides no va aprovar divendres una resolució proposada pels Estats Units per estendre l’embargament d’armes sobre l’Iran, imposat el 2015 i que expira a l’octubre.

Només dos països van votar-hi a favor, uns altres dos en contra i onze es van abstenir, amb la qual cosa el text no va obtenir el mínim requerit de nou vots a favor per a la seua aprovació.

Rússia i la Xina, que compten amb dret a veto, es van mostrar en contra de la resolució, que només va ser recolzada pel seu valedor (EUA) i la República Dominicana.

“El resultat mostra una vegada més que l’unilateralisme no gaudeix de cap suport i que l’assetjament fracassarà. Qualsevol intent de posar l’interès propi al davant del comú en la comunitat internacional (està abocat a) un cul-de-sac”, va assegurar la delegació permanent en el Consell de Seguretat de la Xina, país que al costat de Rússia ja havia mostrat el seu total rebuig a la iniciativa nord-americana.

Per la seua part, Bèlgica, un dels països que es van abstenir, va declarar que la seua prioritat és “contenir el programa nuclear de l’Iran” dins del marc de l’acord nuclear firmat el 2015 amb Teheran, conegut per les sigles JCPOA i que, segons la missió belga a l’ONU, “és el millor instrument multilateral per abordar les nostres preocupacions compartides”.

L’esborrany havia estat presentat dijous pels Estats Units i la seua ambaixadora permanent a Nacions Unides, Kelly Craft, havia assegurat que la resolució s’havia proposat “després de mesos d’activa diplomàcia per part dels Estats Units” per intentar aconseguir els suports necessaris.

La firma de l’acord va ser el plat fort de l’etapa polonesa de la gira per Europa del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, una missió amb la qual Washington vol contrarestar la influència de la Xina i Rússia en el centre i est d’Europa.

Els EUA premien Polònia al resituar les seues tropes a EuropaEUA va premiar ahir Polònia, un dels seus més estrets socis a la UE, amb un acord militar que preveu l’arribada d’almenys mil soldats nord-americans més a aquest país dins del pla del Pentàgon per resituar les seues tropes a Europa.

tracking