SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez ofereix a les autonomies un estat d'alarma territorialitzat

La proposta la faria el president de la comunitat, que estaria al comandament, i el Congrés l'hauria d'aprovar || Ofereix 2.000 militars per fer rastrejos

Astúries va registrar ahir el seu rècord de casos. A la imatge, Oviedo.

Astúries va registrar ahir el seu rècord de casos. A la imatge, Oviedo.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va oferir ahir a les comunitats autònomes la possibilitat d’aprovar un estat d’alarma territorialitzat, validat pel Congrés i en el qual el comandament únic l’ostentés el president de cada territori. A més, va manifestar que 2.000 militars estan preparats per posar-se al servei de les comunitats que els necessitin per efectuar tasques de rastreig de positius i dels seus contactes. Al final del primer Consell de Ministres després de les vacances d’estiu, el cap de l’Executiu central va remarcar que “totes les comunitats tenen a la seua disposició l’eina legal de l’estat d’alarma i la possibilitat de sol·licitar-ne la declaració en tot o en part del seu territori”. A més, es va comprometre que els diputats del PSOE i Unides Podem votin a favor de la declaració de l’estat d’alarma si algun president autonòmic sol·licita la seua declaració al Congrés, i va assenyalar que aquest seria l’autoritat competent mentre estigués vigent. Amb tot, va confiar que no sigui necessari que cap territori recorri a aquesta mesura.

D’altra banda, va assenyalar que l’Estat posa al servei de les comunitats autònomes fins a 2.000 militars formats per portar a terme tasques de rastreig de positius per coronavirus i els seus contactes. “Hi ha 2.000 militars a disposició de les comunitats autònomes, sobretot per a les que tinguin més dificultats, i aquest nombre es podria augmentar”, va manifestar

“Sorprès” per la proposta de l’estat d’alarma per territoris, l’estudiarà “amb deteniment”

Sánchez

, després de destacar el fons de 16.000 milions d’euros que l’Estat està repartint entre els territoris per fer front a la crisi. Alhora que es va reafirmar en la descentralització d’Espanya i en l’Estat de les autonomies, va afegir que no es pot permetre que la pandèmia “s’apropiï” una altra vegada el territori. Arran d’això, va convidar les comunitats a implementar l’aplicació Radar Covid.

D’altra banda, Sánchez va subscriure les paraules del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, i va admetre que l’evolució dels contagis de coronavirus a Espanya és “preocupant”. A més a més, va reconèixer l’existència d’una “segona corba” de la pandèmia a Espanya que “torna a elevar-se de manera amenaçadora”. “Hem de doblegar la corba units. Ja ho vam fer, sabem fer-ho, i estic convençut que tornarem a fer-ho”, va sentenciar Sánchez.

Així, Torra es va mostrar “sorprès” per l’anunci després que durant més tres mesos La Moncloa defensés el comandament únic per a la gestió de la pandèmia a Espanya. Arran d’això, va reivindicar que la Generalitat sempre ha advocat perquè Catalunya mantingués totes les competències per gestionar la pandèmia i es va obrir a examinar “amb deteniment” la proposta que havia fet Sánchez. En aquest sentit, el president va assenyalar que donarà una resposta oficial a la proposta de La Moncloa una vegada en coneguin tots els detalls.

tracking