SEGRE

MONARQUIA POLÈMICA

Barcelona retira les distincions al rei emèrit amb l'abstenció de Colau i Lleida ho debatrà

El ple de la Paeria abordarà una moció d'ERC per condemnar la corona espanyola “corrupta i hereva del franquisme” || Torra, “estranyat” pel vot dels comuns, que “s'anomenen republicans”

El ple de Barcelona va adoptar ahir la decisió a l’ombra d’un gran quadre d’Alfons XIII i la seua mare.

El ple de Barcelona va adoptar ahir la decisió a l’ombra d’un gran quadre d’Alfons XIII i la seua mare.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Barcelona va reprovar ahir la “col·laboració necessària” del Govern central a la “sortida” de Joan Carles I i va acordar iniciar els tràmits per retirar la medalla d’or de la capital catalana amb què compta el rei emèrit. La iniciativa, presentada pels independentistes, va tirar endavant malgrat l’abstenció dels regidors de Barcelona en Comú. En paral·lel, el ple de la Paeria del mes que ve debatrà una moció d’ERC per condemnar la monarquia espanyola per “corrupta” i com a “hereva del franquisme”. Així, quan falten pocs dies perquè es compleixi un mes de la marxa del pare de Felip VI als Emirats Àrabs Units, el consistori barceloní va condemnar l’actitud de l’Executiu de Pedro Sánchez que, segons la corporació, va jugar un paper de “col·laborador necessari” en la sortida de Joan Carles I d’Espanya. Així mateix, la resolució, aprovada amb els vots a favor d’ERC i JxCat, l’abstenció dels comuns i el rebuig de PSC, PP i Cs, va instar el Gabinet d’Ada Colau a iniciar els tràmits per treure a l’emèrit la medalla d’or de la ciutat. Segons va manifestar Ernest Maragall, líder dels republicans a Barcelona, La Moncloa va participar en una “operació vergonyant”, i Elsa Artadi, de JxCat, va acusar Sánchez i Pablo Iglesias d’“encobrir la corrupció” de la Corona. D’altra banda, l’alcaldessa, Ada Colau, va justificar la seua abstenció amb l’argument que, la iniciativa independentista, al condemnar l’actuació del Govern de coalició, “només busca confrontació”. Per la seua banda, Jaume Collboni, del PSC, va lamentar que no s’invertís el temps del debat sobre la Corona a parlar sobre mesures contra la Covid. Al seu torn, María Luz Guitarte, de Ciutadans, va qualificar el ple de “performance absurda” i Josep Bou, del Partit Popular, va afirmar que els barcelonins “estan fins al capdamunt” de debats sobre el rei emèrit. Amb tot, el president, Quim Torra, es va mostrar “estranyat” que els comuns, que “s’anomenen republicans”, no votessin a favor de la proposta. En un altre ordre, el ple de la Paeria del setembre debatrà una moció d’ERC que manifesta el rebuig de la monarquia espanyola “corrupta i hereva del franquisme” i en què es demana revocar tots els reconeixements a Joan Carles a Lleida. En cas de prosperar, podria suposar la retirada del bust de l’emèrit del saló de plens de la Paeria, a més de la seua desaparició del nomenclàtor municipal. El debat s’havia de produir al juliol però es va ajornar per la Covid.

El jutge vol que la que va ser amiga íntima del successor del dictador Francisco Franco en la prefectura de l’Estat declari presencialment a Madrid. Així mateix, també seran el pròxim 29 de setembre les compareixences pel mateix assumpte de l’expresident de Telefónica Juan Villalonga i de Rafael Redondo, soci de Villarejo.

Colau justifica l’abstenció perquè la proposta d’ERC i JxCat, al carregar contra La Moncloa, “busca confrontar”

La causa, que es coneix com a peça Carol, versa sobre els suposats encàrrecs que l’empresària alemanya hauria fet a Villarejo, revelats en un enregistrament efectuat a Londres el 2015.

Villarejo també declararà a finals de setembre sobre CorinnaL’Audiència Nacional va acordar ahir el trasllat de la declaració del comissari jubilat José Manuel Villarejo, en presó provisional des del 2017, sobre la seua relació amb Corinna zu Sayn-Wittgenstein, examiga del rei emèrit, al 29 de setembre. La decisió va arribar hores després que la declaració de la mateixa Corinna, prevista per al 8 de setembre i que havia de ser telemàtica, passés al dia 28.

tracking