SEGRE

El conseller Buch diu no entendre que se'l cessi ara del Govern

El fins ara conseller d'Interior, Miquel Buch.

El fins ara conseller d'Interior, Miquel Buch.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miquel Buch ha atribuït el seu cessament com a conseller d’Interior als canvis que impulsa el president Quim Torra per afrontar l’etapa després de la vista sobre la seua inhabilitació, que hauria entès l’any passat pels disturbis postsentència del "procés", però no ara, i s’ha defensat: "Algú ha de fer aquesta feina, encara que els teus et diguin de tot." Hores després que el president de la Generalitat, Quim Torra, li anunciés la seua destitució com a conseller d’Interior, Buch ha reconegut que li sap greu el seu cessament, encara que l’accepta "esportivament", i ha ressaltat que va assumir una cartera que defugen molts polítics, perquè s’afronta una tasca "incompresa, molt debatuda i molt criticada".

Buch, que ha plortat  en recordar el suport de la seua família durant els seus dos anys en el departament, ha descartat que el seu cessament obeeixi a motius polítics per la crisi oberta entre el PDeCAT i JxCAT, després que el partit demòcrata hagi decidit portar els tribunals a la formació de Carles Puigdemont pel tema de la marca.

En aquest context, Buch ha esgrimit que els canvis que promou el president català entren dins de les "seues fórmules" per afrontar la situació política que s’obriria a Catalunya si, finalment, és inhabilitat del seu càrrec com a president.

Descartats, segons el seu parer, els motius polítics del seu cessament arran de l’enfrontament entre Junts i el PDeCAT, el fins ara titular d’Interior ha reconegut que va discrepar amb Torra per la gestió dels aldarulls després de la condemna a la cúpula del "procés", l’octubre passat, per la qual cosa hauria entès que el destituïssin llavors, però no ara.

Ha admès així que hi va haver "tensió política" amb el president en diversos moments durant el seu mandat en Interior, però ha subratllat que es tracta d’una cosa "normal" perquè, ha dit, "per damunt de tot està el bé comú, que s’acaba imposant".

En aquest sentit, ha recalcat que "algú ha de fer aquesta feina malgrat les crítiques, fins i tot, del teu propi grup" i malgrat ser una consellería que "genera molta controvèrsia": "Ens volem autogovernar", ha sentenciat després de recordar que Catalunya és una de les poques comunitats amb les competències en matèria de seguretat transferides.

Segons Buch, un conseller d’Interior sempre "té la sospita" que el cessaran en algun moment, perquè la "sensació d’interinitat és permanent", de manera que ha aconsellat al seu successor, Miquel Sàmper, que assumeixi el seu càrrec amb "ganes" i que tingui en compte que aquest departament és com un "fusible que es crema molt ràpid".

El conseller ha defensat el seu llegat a Interior, on va arribar amb el seu predecessor –Joaquim Forn– a la presó i amb tota la cúpula del departament pendent de judici pel "procés", i ha assegurat que en cap moment no s’ha plantejat ordenar els Mossos d’Esquadra com havien d’actuar, igual com el conseller de Salut no li diu a un metge com ha d’operar.

Entre els èxits del seu departament, ha citat l’acord laboral en els Mossos d’Esquadra i en Bombers de la Generalitat que han portat la "pau social" a ambdós cossos, l’entrada de la policia catalana en l’organisme d’intel·ligència i del crim organitzat de l’Estat o les "persecucions en calent" a la frontera amb França.

"Segurament, en moltes coses ens hem equivocat, però també hem tingut encerts i hem arribat a solucions de problemes endèmics", ha afirmat

tracking