SEGRE

ECONOMIA FINANCES

Calviño media per desbloquejar la fusió de CaixaBank i Bankia

Les discrepàncies en la valoració de les entitats ha suposat una aturada en les negociacions || La ministra d'Economia hi intervé i demà es poden reprendre

Isidre Fainé, de CaixaBank, i José Ignacio Goirigolzarri.

Isidre Fainé, de CaixaBank, i José Ignacio Goirigolzarri.CAIXABANK

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fusió de CaixaBank i Bankia, a la pràctica una absorció del segon per part del primer, està resultant més turbulenta del que s’havia previst inicialment. Les diferències entre les dos parts, el FROB, propietari del 61 per cent que l’Estat té a Bankia, i Criteria, el hòlding que en nom de la Fundació Bancària La Caixa controla el 40 per cent de CaixaBank, han provocat la paràlisi de les negociacions fins en dos ocasions, segons va avançar ahir La Vanguardia.

L’últim bloqueig, el segon, es va produir dijous passat, quan es van suspendre les negociacions en vista de les dificultats per avançar en la valoració d’questes dos entitats. A conseqüència d’això, el programa previst perquè els consells d’administració dels dos bancs aprovessin iniciar el procés formal de fusió es va ajornar sense que estigui establerta una nova data.

L’últim bloqueig es va produir dijous passat davant les dificultats per avançar en la valoració

El bloqueig, segons La Vanguardia, va forçar la intervenció, durant dijous i divendres, de Nadia Calviño, vicepresidenta tercera i ministra d’Economia, que era a Berlín, ciutat a la qual havia assistit a la reunió de ministres d’Economia i Finances de l’Eurogrup.

Calviño és la responsable última de l’estratègia del FROB, i la seua intervenció va introduir més flexibilitat en la posició d’aquest hòlding públic, la qual cosa va permetre reobrir la negociació.

De moment, no hi ha data prevista per a la celebració dels dos consells, encara que després de la intervenció de Calviño s’espera que demà puguin reprendre’s les converses, la qual cosa implicaria la possibilitat que es pogués formalitzar l’acord dels consells d’administració aquesta setmana que ve. El que els negociadors han d’acordar en última instància, l’equació de canvi o valor relatiu de cada banc en relació amb l’altre, està resultant més disputat del que s’havia plantejat quan les converses van començar.

Als canvis en la cotització borsària des que els mercats van conèixer que la possible fusió estava en marxa, amb una pujada dels títols molt més pronunciada en el cas de Bankia que en el de CaixaBank, s’hi ha d’afegir un altre factor polític gens menyspreable, quina és la pressió sobre el Govern central per evitar crítiques per una hipotètica venda a la baixa del banc que ara controla folgadament.

Bankia és una entitat focalitzada en una gran cartera hipotecària, amb un estret marge de benefici. Des de l’accionariat de CaixaBank, en canvi, s’emfatitza el seu més diversificat model de negoci.

Isidre Fainé, de CaixaBank, i José Ignacio Goirigolzarri.

Isidre Fainé, de CaixaBank, i José Ignacio Goirigolzarri.CAIXABANK

tracking