SEGRE

JUSTÍCIA HABITATGE

Delgado ordena agilitzar el desallotjament dels okupes

Serà prioritari si afecta un particular || Pretén impedir que els efectes de les violacions de domicili es prolonguin

Imatge d’arxiu dels Mossos davant una casa okupada.

Imatge d’arxiu dels Mossos davant una casa okupada.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, va dictar ahir una instrucció en la qual unifica criteris d’actuació davant de delictes de violació de domicili i usurpació de béns immobles i indica als fiscals com actuar per frenar “amb la immediatesa més gran” les ocupacions d’immobles i restituir el bé als propietaris mentre es dirimeix l’assumpte als jutjats.

La instrucció té com a objecte que els fiscals reforcin la seua intervenció en la defensa dels drets de les víctimes i els perjudicats per aquests delictes, recorrent amb la màxima immediatesa a les eines legals disponibles en l’ordenació jurídica que siguin capaces de restablir el legítim dret del denunciant i evitar la persistència en el temps de la conducta delictiva mentre es tramita el procediment corresponent.

Han de tenir en compte “la vulnerabilitat” dels okupes, per exemple si són menors o discapacitats

Això s’ha de fer “sempre que la mesura cautelar sigui justificada” i tenint en compte la “situació d’especial vulnerabilitat” dels okupes, entre les quals cita menors, persones desemparades o amb discapacitat. Al document es detallen quatre supòsits en els quals els fiscals han de demanar als jutges el desallotjament. Per això, la fiscal deixa clar que l’entrada al domicili es produeix respecte a la casa o segona residència en les quals l’amo desenvolupa la seua vida privada, mentre que la usurpació es refereix a immobles que no constitueixen la casa de ningú, és a dir, que estan deshabitats i buits.

Així, si s’incorre en un delicte d’assalt, es demanarà el desallotjament quan s’apreciïn indicis rellevants del delicte; és a dir, de forma immediata.

Per als casos d’immobles deshabitats que no estiguin en procés de comercialització o reforma per tal de permetre’n un ús futur, “s’haurà d’atendre la concurrència d’altres circumstàncies” per poder sol·licitar el desallotjament.

Aquesta mesura pretén pal·liar la “preocupació social i la sensació d’inseguretat” que, segons Delgado, produeix l’okupació “no només als titulars dels immobles ocupats, sinó també els problemes de convivència que es generen amb els veïns”.

tracking