SEGRE

PARLAMENT DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Torra critica la “repressió” de Sánchez i diu que pretenen inhabilitar-lo “per revenja”

El president fa balanç de la legislatura en vigílies d'anar al Suprem però no parla d'eleccions || L'independentisme exhibeix divisió però pacta una resolució en la qual denuncia la possible condemna

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la seua intervenció al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la seua intervenció al Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va carregar ahir contra la “repressió” del Govern de Pedro Sánchez i va denunciar que els tribunals espanyols volen inhabilitar-lo “per revenja” cap a l’independentisme. Així, a l’inici del debat de política general al Parlament i en vigílies de comparèixer avui davant del Suprem, que ha de decidir si confirma o no la condemna d’inhabilitació que li va imposar el Superior de Justícia català per no retirar els llaços grocs dels edificis del Govern abans del període electoral de les generals del 28 d’abril de l’any passat, el president va lamentar que l’Executiu de coalició de PSOE i Unides Podem hagi mantingut la “repressió” cap a Catalunya iniciada durant l’etapa de Mariano Rajoy a la Moncloa. “Hi ha un Estat instal·lat en la revenja que em vol inhabilitar”, va remarcar Torra, que va lamentar que Espanya faci servir “tota la maquinària” en contra seu per sostenir el “cercle de repressió” contra els independentistes. El president, la inhabilitació del qual podria ser confirmada de forma imminent, va aprofitar l’ocasió per fer balanç de la legislatura i va defensar la seua gestió de la pandèmia, va reclamar a Madrid que posi fi a l’“asfíxia econòmica” de l’administració catalana i va lamentar el dèficit de l’Estat en inversió en infraestructures a Catalunya. Amb tot, Torra no es va pronunciar sobre una futura convocatòria electoral en cas que sigui inhabilitat i va advertir que servirà “al país fins a les últimes conseqüències”. A més, va aprofitar per anunciar l’obertura de noves delegacions de la Generalitat a Austràlia i Nova Zelanda, el Japó i el Senegal.

El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, va ser l’únic que va subscriure les tesis del president, ja que ERC i la CUP van apressar a consensuar la reposada davant de la seua possible inhabilitació. D’aquesta forma, Batet va dir que fixar una data per als comicis “no és la solució” perquè “la gent no demana eleccions”. Així, va apostar per la “confrontació intel·ligent” amb l’Estat que va proposar Carles Puigdemont. Per la seua part, Sergi Sabrià, portaveu d’ERC, va advertir que el temps per “pactar una resposta” s’acaba. “No podem arribar a la inhabilitació dividits”, va manifestar el republicà, que va defensar la taula de diàleg i va instar els partits independentistes que no l’abandonin. Sobre la segona reunió d’aquesta taula es va referir, fora de l’hemicicle, la vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, que va deixar clar que Torra no podrà participar en els partits si el Suprem l’inhabilita. També lluny de la Cambra catalana van parlar del diàleg el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i el vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, que van constatar “bona sintonia”. Rufián va dir que, si la taula no s’ha reunit, no ha estat per ERC. D’altra banda, Carles Riera, de la CUP, des de la tribuna del Parlament també va demanar eleccions per obrir un “nou cicle”.

ERC apressa a pactar la rèplica al Suprem i la CUP advoca per eleccions per iniciar un “nou cicle”

Iceta demana un final “amb dignitat” i Albiach rebutja que hi hagi dos presidents “simbòlics”

Malgrat les discrepàncies, JxCat, ERC i la CUP van acordar una proposta de resolució, que es votarà demà, en la qual condemnen la possible inhabilitació del president.

Cs i PP avisen el president: “No bloquejaràs Catalunya” Ciutadans i el Partit Popular van avisar ahir el president, Quim Torra, que no permetran que “bloquegi” Catalunya si, després de ser inhabilitat pel Tribunal Suprem, es nega a abandonar la prefectura de la Generalitat. D’aquesta manera, el líder taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, va convidar a negociar la resta de l’oposició per trobar “fórmules” que “evitin que Torra se surti amb la seua i bloquegi Catalunya” després de la seua inhabilitació. “No et sortiràs amb la teua”, va advertir Carrizosa a Torra. En la mateixa línia, el president del PP català, Alejandro Fernández, va exigir a Torra no portar Catalunya al “bloqueig” per la seua “decisió personal” de desobeir les resolucions de la Junta Electoral. D’aquesta forma, el dirigent popular va remarcar que, si Torra és inhabilitat, no pot romandre al capdavant de la Generalitat un Govern en funcions sense capacitat per legislar.

tracking