SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

L'Audiència Nacional imputa l'exministre Fernández Díaz per l'espionatge a Bárcenas

Investiga l'existència d'una trama parapolicial per sostreure documents comprometedors per al PP que tenia el seu extresorer || Descarta per ara la imputació de María Dolores de Cospedal i el seu marit

L’exministre Fernández Díaz, durant una sessió de control al Congrés l’any 2014.

L’exministre Fernández Díaz, durant una sessió de control al Congrés l’any 2014.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va acordar ahir la imputació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz en el marc del cas Kitchen, en el qual investiga un suposat operatiu parapolicial pagat amb fons reservats de l’Estat que tenia per objectiu robar documentació comprometedora per al PP que guardava l’extresorer de la formació Luis Bárcenas. Segons sospiten els investigadors, la trama s’hauria articulat durant el mandat de Fernández Díaz en el departament d’Interior del Govern de Mariano Rajoy. D’aquesta forma, seguint el criteri de la Fiscalia, el jutge va explicar que imputa l’exministre popular perquè va ser des d’Interior “des d’on s’hauria dirigit i coordinat tota l’operativa, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació d’aquest el secretari d’Estat de Seguretat”.

A més, en la seua resolució, va manifestar que si el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, estava a sou de la trama per facilitar el robatori dels documents, “s’evidencia el coneixement dels fets per part dels comandaments superiors de l’organisme”.

El jutge conclou que l’exministre havia d’estar al corrent de la trama en vista de les dades

Ríos va aconseguir després una plaça de policia, la qual cosa per al jutge és una altra prova de la implicació en aquest assumpte de la cúpula ministerial, de la mateixa manera que les dades obtingudes a través dels enregistraments de l’excomissari José Manuel Villarejo i altres documentació recopilada.

Al contrari, el jutge García Castellón va descartar de moment la imputació per aquests mateixos fets de la que va ser secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, i del seu marit, Ignacio López del Hierro. I és que abans de prendre aquesta decisió vol escoltar Francisco Martínez, exsecretari d’Estat de Seguretat, que també està imputat en aquesta causa i que, igual que l’exministre Fernández Díaz, està citat a declarar el 30 d’octubre vinent. En aquest sentit, Martínez no va voler parlar en la seua primera compareixença, però ara ha manifestat la seua voluntat d’asseure’s de nou davant del jutge.

D’altra banda, el jutge també va acordar que compareguin en qualitat de testimonis quatre persones més, que són Juan José Esteban, exdirector de Comunicació d’Interior; Jorge Sanchis, excap de Gabinet de Martínez; Icíar Castro Álvarez, funcionària; i Silverio Nieto, expolicia, exjutge, sacerdot i confessor de Fernández Díaz.

Per la seua part, Jordi Turull, que va ser conseller de Presidència en el Govern de Carles Puigdemont, va escriure en xarxes socials que “Fiscalía te lo afina”, en al·lusió a la frase pronunciada pel mateix exministre en un enregistrament en el qual es parlava d’investigar i publicar corrupteles dels independentistes per erosionar el procés.

El PP li obrirà un expedient pels seus presumptes llaços amb el ‘cas Kitchen’ Tot just conèixer-se la imputació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz pel cas Kitchen, fonts del PP van assegurar que s’obrirà un expedient informatiu contra l’exdirigent de la formació i que aquest es podria convertir en disciplinari si finalment s’obre judici oral. A les files populars, segons aquestes mateixes fonts, preocupa el desgast polític d’aquesta trama a la tasca d’oposició de Pablo Casado. En paral·lel, el vicepresident segon del Govern central, Pablo Iglesias, va manifestar que la Kitchen és una “de les vergonyes més grans de la democràcia”.

tracking