SEGRE

PROCÉS POLÍTICA

Petició d'amnistia en el tercer aniversari de les protestes del 20-S

Convoquen a envoltar el Superior de Justícia el 3-O en record de l'“aturada de país” || Aragonès respon a l'ANC que ERC serà allà on hi pugui haver consensos

Diversos dels manifestants que ahir van recordar les protestes del 20-S a Barcelona.

Diversos dels manifestants que ahir van recordar les protestes del 20-S a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un centenar de persones, convocades per la Plataforma 3 d’Octubre, es van concentrar ahir a la conselleria d’Economia i Hisenda a Barcelona per commemorar el tercer aniversari de les protestes del 20-S, durant els escorcolls per l’1-O, i que van provocar que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el llavors secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, acabessin a la presó. Els manifestants van reclamar l’amnistia i el final de la repressió per a tots els condemnats i exiliats pel procés.

El que també va ser present davant de la conselleria d’Economia rememorant la manifestació del 20-S va ser el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que va aprofitar l’ocasió per respondre a la petició de l’ANC, que va proposar als partits independentistes celebrar una “cimera” per acordar una estratègia comuna davant de la possible inhabilitació del president del Govern, Quim Torra. Va afirmar que el seu partit (ERC) serà “en qualsevol lloc que serveixi per treballar pels consensos”. No obstant, va avisar que per marcar una estratègia comuna és necessari “fixar objectius compartits a curt i mitjà termini des de l’independentisme” a partir de dos “grans consensos”: l’autodeterminació i l’amnistia.

D’altra banda, els exconsellers Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull van afirmar que participaran en el nou JxCat perquè hi veuen “un instrument al servei d’un objectiu noble” i van apel·lar a la unitat de l’espai polític a què pertanyen.

El Govern central vol reformar ja el delicte de sedició El Govern de Pedro Sánchez hauria sol·licitat una reforma ràpida del Codi Penal per actualitzar el delicte de sedició per poder aprovar-la abans de la celebració d’uns comicis a Catalunya, segons va avançar ahir el diari La Vanguardia. Aquesta proposta hauria estat sol·licitada, segons el rotatiu, pel PSC, que davant de la proximitat d’eleccions vol evitar que JxCat utilitzi “la repressió” com a bandera electoral, i davant de la necessitat de millorar les relacions amb ERC per obtenir el seu suport parlamentari. Ja al febrer, el Govern central va mostrar la seua disposició a revisar l’esmentat delicte, que podria escurçar les penes dels presos del procés.Davant d’aquesta possibilitat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va assegurar que si Madrid vol impulsar la reforma del delicte de sedició “és perquè en el fons reconeix que la situació actual és injusta” i va assenyalar que la veritable solució es troba en la concessió de l’amnistia.

Diversos dels manifestants que ahir van recordar les protestes del 20-S a Barcelona.

Diversos dels manifestants que ahir van recordar les protestes del 20-S a Barcelona.EUROPA PRESS

tracking