SEGRE

PANORAMA

ERC i JxCat insisteixen a reclamar l'amnistia i veuen l'indult un pedaç

Els sobiranistes adverteixen que la resolució del conflicte passa pel dret d'autodeterminació || PP i Vox recorreran la mesura de gràcia al Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci del Govern central que la setmana que ve començarà a tramitar els expedients d’indult dels dotze condemnats pel procés ha obert una tempesta política. PP, Vox i Ciutadans estan convençuts que es tracta del preu que paga l’Executiu per la investidura i els pressupostos i els dos primers anuncien que recorreran als tribunals si l’Executiu concedeix la mesura de gràcia. Per la seua banda, des dels partits sobiranistes s’insisteix que l’indult no és la solució i reclamen una llei d’amnistia per a tots els condemnats. La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, va dir que els indults són “un pedaç” i va demanar un acord per amnistiar els presos de l’1-O.

En la mateixa línia, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va descartar que l’inici de la tramitació dels expedients sigui un “gest” del Govern espanyol, ja que el procés el marca la llei. “Ho han de fer per força, no és cap gest, no hi ha cap voluntat que hagin afegit. És una tramitació que marca la llei. Però insistim que la solució política i democràtica passa per l’amnistia i l’autodeterminació”, va recalcar.

El Senat rebutja la proposició de llei del PP per recuperar el delicte de referèndum il·legal

El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, va titllar els indults de mers “cants de sirena” i va afirmar que no solucionen el conflicte, a més d’insistir en la demanda de l’amnistia. Amb tot, va manifestar el seu respecte per a totes les solucions personals que hi pugui haver per als dirigents independentistes empresonats.

El PDeCAT, que també reclama una amnistia, considera que els indults poden facilitar “un procés real de diàleg amb l’Estat”, encara que va advertir que seria només un “pedaç” que no resoldria el “problema polític de fons”.

Al seu torn, la diputada de la CUP Maria Sirvent va remarcar que l’“única resolució viable” al conflicte català és “el reconeixement del dret a l’autodeterminació i l’amnistia”, reivindicacions que també van reiterar tant l’ANC com Òmnium Cultural. Per la seua part, el president del Partit Popular, Pablo Casado, va deixar clar que el seu partit recorrerà al Tribunal Suprem els indults si arriben a aprovar-se.

“Es veu que aquest era el preu que havia de pagar [Pedro Sánchez] per la investidura”, va manifestar Casado, que va titllar d’“immoral” que el Govern s’aliï amb els independentistes per mantenir-se al poder, en comptes de consensuar amb el PP “un pacte d’estat per la sanitat i un pla de xoc econòmic”.

“Com a ministre de Justícia tinc l’obligació legal de tramitar les sol·licituds que arribin al ministeri”, va respondre poc després el ministre de Justícia a La Sexta, on va garantir que s’actuarà “amb rigor i amb transparència”. Vox va advertir que “com que si es concedeix [l’indult] serà clarament il·legal, podem assegurar que defensarem la llei amb totes les accions legals al nostre abast”, va dir la secretària general de la formació al Congrés, Macarena Olona.

Ciutadans també va mostrar el seu rebuig taxatiu de concedir “indults o privilegis” als condemnats, mentre que el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, va valorar l’anunci de Justícia com un pas en la resolució del conflicte a Catalunya que “aplana el camí” per negociar els pressupostos amb el “bloc de la investidura” i possibilita així mateix la taula de diàleg.

Enmig de la polèmica, el ple del Senat va rebutjar una proposició de llei del Partit Popular per recuperar el delicte de convocatòria de referèndum il·legal, i que proposava penes de presó de vuit a deu anys i inhabilitació.

tracking