SEGRE

MONARQUIA POLÈMICA

Els jutges fan pinya amb el rei a Barcelona i el ministre de Justícia creu que “es passen”

El monarca truca a Lesmes i diu que li hauria agradat ser a l'entrega de despatxos || Moncloa assumeix la decisió de no permetre la seua presència i Garzón l'acusa de “maniobrar” contra el Govern

El ministre Campo i el president del CGPJ, Carlos Lesmes, no van donar mostres de cap sintonia.

El ministre Campo i el president del CGPJ, Carlos Lesmes, no van donar mostres de cap sintonia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acte d’entrega dels nous despatxos judicials que es va celebrar ahir a Barcelona va ser protagonitzat per l’absència de Felip VI. El mateix monarca va reconèixer al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que li hauria “agradat” desplaçar-se a la capital catalana, mentre que la judicatura va lloar la figura del rei per la seua “dimensió política i constitucional” i va fer una defensa de la Corona. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va replicar amb un “s’han passat tres pobles” al “Viva el rey” amb què van donar per finalitzat l’acte els jutges, una frase que es va poder sentir gràcies a un inesperat micròfon obert. Lesmes va verbalitzar el malestar dels jutges per la decisió de La Moncloa d’impedir a Felip VI viatjar a Catalunya per presidir aquest acte. La vicepresidenta primera de l’Executiu central, Carmen Calvo, va assumir ahir mateix el veto a la presència del monarca, encara que no va aclarir-ne els motius. Lesmes va transmetre l’“enorme pena” per l’absència del rei i va destacar que el seu paper com a president de l’acte no és només protocol·lari, sinó que té una “dimensió política i constitucional”. A més, com va remarcar, segons la Constitució, la Justícia “s’administra en nom del rei”. El director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez, va afirmar que, malgrat l’absència del monarca, “comptem amb el suport de la Corona”. I és que el mateix Felip VI va mantenir una conversa telefònica amb Lesmes en què va admetre que li hauria “agradat” ser-hi. Per això, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va acusar el monarca de “maniobrar” contra el Govern i no ser “neutral”. L’acte va acabar amb un “viva el rey” proposat per José Antonio Ballestero, vocal del CGPJ que va semblar que no agradava al ministre de Justícia, com va demostrar el seu “s’han passat tres pobles” que va deixar sentir un micròfon obert. El malestar a la judicatura per l’absència de Felip VI va traspassar les parets de l’Escola Judicial i, a través de les xarxes, la conservadora Associació Professional de la Magistratura va sortir en defensa del monarca. A més, el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, es va absentar de l’acte, però ho va atribuir a problemes d’agenda i ho va deslligar de la polèmica sobre el rei. No hi va assistir tampoc a l’entrega cap representant de la Generalitat. I és que, en aquesta ocasió, el CGPJ no va convidar la consellera de Justícia, la lleidatana Ester Capella.

El PP afirma que Sánchez “ataca” el monarca i Asens l’insta a no tornar El líder del PP, Pablo Casado, va acusar ahir el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, d’“atacar” les institucions per la decisió de vetar la presència del monarca a Barcelona. Els populars van anunciar que preguntaran al Congrés si l’absència de Felip VI a l’entrega de despatxos és fruit de les “pressions” de Podem i els independentistes. En la mateixa línia, Cs demanarà la compareixença del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè doni explicacions. Per contra, la portaveu del PSOE a la cambra baixa, Adriana Lastra, va retreure al PP que “sobredimensioni” l’absència del rei en l’acte. En canvi, el seu homòleg de Podem, Jaume Asens, va aplaudir la decisió i va confiar que Felip VI no torna a trepitjar Catalunya. “Cada vegada que ve obre una ferida”, va afirmar. D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va admetre que tenien el dispositiu policial preparat per protegir el rei.

tracking