SEGRE

ESNOTICIA

JxCat i ERC denuncien “un atac” i treballaran per la governabilitat

La CUP lamenta que els tribunals hagin decidit el destí del Govern

Entitats sobiranistes despleguen una pancarta a la plaça Sant Jaume en suport a Torra.

Entitats sobiranistes despleguen una pancarta a la plaça Sant Jaume en suport a Torra.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els partits independentistes catalans van coincidir ahir a remarcar que la inhabilitació del president Torra per part del Tribunal Suprem ha estat un “atac” a la democràcia i a la primera institució de Catalunya. Des de JxCat, la vicepresidenta, Elsa Artadi, va cridar l’independentisme a ratificar el resultat del referèndum de l’1-O a les eleccions que es convocaran i a superar el 50 per cent dels vots perquè el resultat tingui “conseqüències polítiques”. Així mateix, des d’ERC, la portaveu, Marta Vilalta, va defensar que la sentència és un “exemple més de la causa general contra l’independentisme” i es va mostrar convençuda que arribaran a un acord amb JxCat per respondre amb el màxim “consens” i “transversalitat” per assegurar un Govern al més fort possible i pilotar aquest “període d’interinitat” a Catalunya. En aquest sentit, Vilalta va apel·lar a la responsabilitat i a actuar amb consens, solidaritat i unitat estratègica per fer front “a l’adversari comú”, en al·lusió a l’Estat. Per la seua banda, el vicepresident, Pere Aragonès, va assegurar que “l’odi i la revenja” de l’Estat no provocarà ni una “esquerda” en el compromís amb la llibertat de Catalunya.

Per la seua part, Carles Puigdemont va denunciar que amb la inhabilitació del president “un estat corrupte” està “decidint en nom dels catalans”. Hores abans, l’expresident anunciava que “l’independentisme institucional” havia arribat a un acord per donar resposta a la inhabilitació. Malgrat tot, la CUP va criticar que els partit del Govern fossin incapaços d’aconseguir una “estratègia antirepressiva concreta” i que els tribunals espanyols siguin els que “decideixin” la data de les pròximes eleccions al Parlament.

Torrent veu la sentència com una cosa “impròpia” en una democràcia El president del Parlament, Roger Torrent, va afirmar al conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra Quim Torra que “inhabilitar el president de la Generalitat per exercir el dret a la llibertat d’expressió és impropi d’un sistema democràtic”. En aquest sentit, va assenyalar que ni tan sols amb la “repressió no acabaran amb la voluntat majoritària d’aquest poble”. Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, li va demanar iniciar ja una roda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la presidència.

tracking