SEGRE

UNIÓ EUROPEA NEGOCIACIONS

La UE expedienta el Regne Unit per trencar l'acord del Brexit

Sánchez insta a aprovar “com més aviat millor” el pla de recuperació

Michel i Von der Leyen se saluden abans de la cimera europea.

Michel i Von der Leyen se saluden abans de la cimera europea.DARIO PIGNATELLI/EUROPEAN COUNCI / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va iniciar ahir un procediment d’infracció contra el Regne Unit per violar l’Acord de Retirada que fixa les condicions del Brexit i li dóna un mes perquè corregeixi la situació, la qual cosa suposa la primera fase d’un expedient que en última instància arribarà al Tribunal de Justícia de la UE si les parts no resolen abans la disputa.

La cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va informar que s’ha enviat una “carta d’emplaçament” a les autoritats britàniques, la qual cosa suposa el primer pas d’un expedient sancionador. “La carta convida el Govern britànic a enviar les seues observacions en el termini d’un mes. Mentrestant, la Comissió Europea treballarà dur per a la total implementació del Tractat de Retirada”, ha conclòs Von der Leyen.

Els líders de la UE es reuneixen per prendre mesures contra Turquia per la tensió al Mediterrani

Un portaveu del Govern de Boris Johnson va apuntar que Londres respondrà al requeriment “en el moment oportú”, però que l’Executiu ja “ha deixat clar” quines són les raons per introduir les modificacions que afecten el Protocol d’Irlanda del Nord.

La UE va donar a Londres fins dimecres per esmenar la controvertida llei del Mercat Interior amb què Londres ignoraria algunes de les disposicions de l’acord del Brexit pel que fa al control de mercaderies al seu pas d’Irlanda del Nord.

Tanmateix, el projecte de llei va rebre l’aval de la Cambra dels Comuns el mateix dia en què expirava el termini per a la seua retirada i continua la tramitació parlamentària.

La UE interpreta que aquesta llei és “inacceptable” perquè permet a Londres incomplir els compromisos que va assumir amb el bloc respecte al pas de mercaderies d’Irlanda del Nord a la Gran Bretanya, la qual cosa suposa una “violació del Dret internacional”.

D’altra banda, els líders europeus van iniciar ahir una cimera de dos dies en la qual provaran d’acordar una resposta a les tensions amb Turquia al Mediterrani, que convenci els estats membres que demanen mà dura i també els partidaris d’una desescalada.

Poc abans d’iniciar-se aquesta cimera, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer una crida perquè el pressupost de la UE i el pla de recuperació econòmica per pal·liar els danys per la pandèmia de la Covid-19 estiguin aprovats “com més aviat millor”, perquè el segon es pugui posar en marxa l’any vinent “amb totes les garanties” i en el “moment oportú”.

tracking