SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat, a l'espera que Madrid declari l'estat d'alarma

El Consell de Ministres dóna avui llum verda a la mesura i l'executiu català aplicarà el toc de queda || València s'avança i l'imposa entre les 00.00 i les 6.00

Cues a l’Eix - Les mesures aprovades pel Procicat fa més d’una setmana redueixen l’aforament al 30% als establiments i locals comercials. Per aquesta raó, al llarg d’aquests dies o ahir dissabte es podien veure cues per entrar en algunes  ...

Cues a l’Eix - Les mesures aprovades pel Procicat fa més d’una setmana redueixen l’aforament al 30% als establiments i locals comercials. Per aquesta raó, al llarg d’aquests dies o ahir dissabte es podien veure cues per entrar en algunes ...AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat està pendent que el Consell de Ministres aprovi avui a les 10.00 hores l’estat d’alarma per poder aplicar el toc de queda nocturn, ja que d’aquesta manera tindrà l’empara legal per poder tirar-lo endavant. A diferència de quan es va aplicar l’estat d’alarma al principi de la pandèmia, aquesta vegada la Generalitat tindrà comandament únic per gestionar les mesures restrictives i no haurà d’esperar l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Una vegada que La Moncloa doni avui llum verda a la mesura, el Govern reunirà el Procicat per implementar el toc de queda, que s’afegirà a l’actual tancament de bars i restaurants, les limitacions d’aforaments i de reunions de sis persones com a màxim. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que encara estudien si la restricció de mobilitat ha de començar entre les 22.00 i les 23.00 hores, però saben que acabaria les 6.00. “El que volem aconseguir és reduir aquesta activitat quan ja tot està tancat a les deu de la nit i que no hi hagi trobades de particulars a les cases en horari nocturn”, va assenyalar.

Sancions d’entre 300 i 6.000 euros per trencar el toc de queda nocturn, però amb excepcions

A més, va remarcar que això no significa automàticament obrir la restauració i va admetre que l’estat d’alarma i el toc de queda poden durar més de quinze dies. Aquesta nova eina pot permetre prendre diferents mesures, va dir Vergés, com contractar estudiants d’últim curs d’infermeria per ajudar els centres sanitaris. De moment va descartar tancaments perimetrals, ja que la situació de Catalunya és “generalitzada”.

Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va advertir que les multes per trencar el toc de queda podran ser d’entre 300 euros i 6.000 euros, en casos on hi hagi reincidència o desobediència. Va explicar que hi haurà “molta presència” policial al carrer, però que hi haurà excepcions per motius laborals que s’hauran de justificar, urgències mèdiques, cures de persones grans o, com a França, podria incloure’s treure el gos a passejar. Tot això ho determinarà el Procicat. És possible que es tornin a impulsar les “declaracions d’autoresponsabilitat” com una manera de controlar la mobilitat de les persones durant aquesta franja nocturna.

El Consell de Ministres extraordinari per aprovar l’estat d’alarma està previst per avui al matí i serà el tercer de la democràcia, acompanyat per les peticions de nou comunitats autònomes que, a més, estan aplicant també les seues pròpies mesures restrictives per frenar aquesta segona onada del coronavirus.

De fet, la el País Valencià aplica des d’ahir i fins al 9 de desembre un toc de queda entre la mitjanit i les sis del matí. Només podran transitar pel carrer els que vagin a treballar, tinguin una urgència mèdica o es desplacin per atendre persones dependents.

Cap comunitat del Partit Popular fins ara ha sol·licitat aplicar l’estat d’alarma, de manera que el Govern central compta amb les peticions d’Euskadi, Astúries, Extremadura, Navarra, Catalunya, La Rioja, Castella-la Manxa, Cantàbria i el País Valencià, juntament amb Melilla.

També té el suport de Ciutadans, la qual cosa li garantiria una eventual pròrroga al Congrés per quinze dies més.

tracking