SEGRE

LLATINOAMÈRICA CONSULTA CONSTITUCIONAL

Xile obre urnes perquè més de 14 milions votin si liquiden la Constitució de Pinochet

Habiliten 2.700 centres de votació del referèndum sobre reemplaçar o no la Carta Magna de la dictadura || La votació està marcada per l'esclat social, però també per la pandèmia de la Covid

Un home desinfecta una cabina de votació en un col·legi electoral a Santiago de Xile.

Un home desinfecta una cabina de votació en un col·legi electoral a Santiago de Xile.EFE/ELVIS GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els més de 2.700 centres de votació habilitats a Xile per a l’històric plebiscit constitucional van obrir ahir diumenge, amb mesures sanitàries per la pandèmia de Covid-19 i custodiats per un ampli contingent de seguretat per impedir possibles aldarulls.

Prop de 14,8 milions de xilens havien de decidir a les urnes si volen o no reemplaçar l’actual Carta Magna, redactada el 1980 i heretada de la dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1990). També votaran quin òrgan hauria de redactar el nou text, una votació que es considera la més important des del retorn a la democràcia.

Els partidaris del ‘sí’ a la reforma culpen l’actual Constitució de les desigualtats socials

“Avui podem ser protagonistes d’una pàgina que quedarà escrita en la història del nostre país”, va dir abans de l’obertura d’urnes el president del Servei Electoral de Xile, Patricio Santamaría.

El plebiscit, que s’hauria d’haver celebrat el mes d’abril però es va ajornar per la pandèmia, va ser consensuat per les forces polítiques com a sortida a la greu crisi social que va esclatar a l’octubre de l’any passat contra la desigualtat. Va deixar una trentena de morts i milers de ferits.

Per als partidaris del , l’actual Constitució és la causant de les grans desigualtats del país al fomentar la privatització de serveis bàsics; mentre que els detractors creuen que sota aquest marc jurídic, Xile va registrar el període de més creixement de la seua història i que els problemes se solucionen amb noves lleis i no amb un procés constituent. Respecte a l’òrgan que redactaria el nou text, els ciutadans hauran d’escollir entre una convenció constitucional, composta per 155 ciutadans elegits només amb aquesta finalitat i paritària; o bé una convenció mixta, integrada per 172 ciutadans i parlamentaris en exercici a parts iguals.

La votació està marcada per l’esclat social, però també per la pandèmia. Xile, que dissabte va superar el mig milió d’infectats i va assolir els 13.892 víctimes mortals des de l’inici de la pandèmia al març, és el catorzè país del món amb més casos.

Amb l’objectiu d’animar a la participació i evitar les aglomeracions, els locals de votació havien d’estar oberts dotze hores, dos més del que és habitual, i els adults de la tercera edat tindran un horari especial a migdia. Així mateix, el toc de queda nocturn es va retardar per permetre als vocals dels centres de votació tornar a casa després del càlcul de les paperetes.

tracking