SEGRE

ESNOTICIA

El Govern central ja té els suports per prorrogar l'estat d'alarma

El PP condiciona el seu aval que es redueixi la durada de sis a dos mesos || Les formacions del 'sí' exigeixen que l'Executiu comparegui periòdicament

Controls a la Rioja, on està vigent des de la setmana passada el confinament perimetral.

Controls a la Rioja, on està vigent des de la setmana passada el confinament perimetral.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central comptaria ja amb els suports i abstencions necessaris per prorrogar aquesta setmana el nou estat d’alarma fins al maig del 2021, atès que perquè aquest termini tiri endavant només requereix una majoria simple del Congrés i de moment sols Vox ha avançat obertament el seu vot en contra. En el s’han situat ja PNB, Nova Canàries i els diputats del PDeCAT que, per primera vegada, podrien votar diferent JxCat. No obstant, van exigir que el Govern estatal reti comptes al Congrés durant aquells sis mesos. Ciutadans, per la seua part, s’ha mostrat disposat a oferir el seu suport a l’Executiu si s’obre a negociar una rebaixa del temps de vigència de la mesura, ja que segons va assegurar la seua líder, Inés Arrimadas, una pròrroga de sis mesos els sembla “excessiva”. Les exigències del PP per al seu eventual suport van ser més dures. El president, Pablo Casado, va condicionar el seu aval a l’estat d’alarma que aquest no duri més de vuit setmanes i que s’aprovi abans de final d’any un marc legal a través d’una modificació de la Llei Orgànica de mesures especials en matèria de Salut Pública. Per la seua part, ERC va criticar que el decret queda curt en les competències que dóna a la Generalitat i que és “abusiu allargar-lo tants mesos”. Així mateix, des de Jxcat van considerar que la mesura és “decebedora i insuficient” i van advertir que “no farem una adhesió a cegues”. Malgrat aquestes crítiques, l’Executiu va afirmar que no canviarà la durada de l’estat d’alarma i va demanar als partits deixar de banda les “exigències”.

Astúries i Euskadi activen el confinament perimetral

Astúries i el País Basc, igual que Aragó, van comunicar ahir el tancament perimetral dels seus territoris, de forma que no es podrà ni entrar ni sortir en aquesta comunitat autònoma tret de per raons justificades. Les tres s’afegeixen a la Rioja i Navarra, que ja es trobaven en aquesta situació.

En el cas d’Astúries, la mesura entrarà en vigor la mitjanit de dimecres i la seua durada dependrà de l’evolució epidemiològica. Respecte a Euskadi, el Govern va decidir confinar perimetralment durant 15 dies la comunitat autònoma, així com tots els seus municipis, des de les 6.00 hores d’avui, cosa que significa que els ciutadans només podran sortir de les seues localitats de residència per causes justificades.

tracking