SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Assenyalen Fernández Díaz en el 'cas Kitchen'

L'exnúmero 2 d'Interior declara davant del jutge que l'exministre d'Interior “sabia més que jo” de l'operació parapolicial per espiar Luis Bárcenas i la seua exdona

Francisco Martínez, a l’esquerra, ahir amb els seus advocats.

Francisco Martínez, a l’esquerra, ahir amb els seus advocats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exnúmero 2 d’Interior Francisco Martínez va ratificar ahir davant del jutge que l’exministre Jorge Fernández Díaz estava al corrent de l’operació Kitchen sobre l’espionatge a Luis Bárcenas el 2013, però va matisar que des del seu punt de vista tot era legal i que el que es buscava era localitzar la fortuna oculta de l’extresorer del PP i els seus testaferros. Durant la seua declaració com a imputat en el cas Villarejo, que es va prolongar una mica més de tres hores, Martínez va explicar que l’exministre li va demanar que li confirmés si el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, que va actuar com a confident a Kitchen, era col·laborador policial, van informar fonts jurídiques.

Llavors, va dir, es va dirigir a l’exnúmero 2 de la Policia, l’excap de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) del cos Eugenio Pino, també imputat, per confirmar-ho.

L’exministre d’Interior haurà de comparèixer avui davant del jutge de l’Audiència Nacional García-Castellón

Però Martínez va negar que existís una operació batejada com a Kitchen, sinó que van ser actuacions per vigilar un presumpte blanqueig per part de Bárcenas –com va argumentar en el seu dia Pino– amb l’objectiu de localitzar els seus comptes ocults a l’estranger i els seus suposats testaferros, i no per aconseguir documents comprometedors amb el PP, com sospiten els investigadors. A preguntes del jutge, va admetre que de vegades se li traslladava informació, però no de tema operatiu, i que ell ho comunicava a l’exministre, que, tanmateix, tenia altres fonts d’informació, encara que ho va emmarcar dins de la normalitat. Fernández Díaz haurà de donar la seua versió avui en qualitat d’imputat. Martínez, que va assegurar que mai va interpretar que aquesta operació tingués cap il·legalitat, va dir que va considerar lògic que hi hagués un confident i va rebutjar que la plaça que Ríos va obtenir més tard a la Policia fos algun tipus de contrapartida pels seus serveis. Va explicar que és ara quan coneix que en teoria se li va pagar amb fons reservats, però que en el seu dia ho desconeixia perquè mai s’entra tan al detall sobre la minuta de confidents, sempre segons les fonts consultades. D’acord amb el seu relat, l’excomissari José Villarejo, a la presó des del 2019, tenia instruccions expresses de la Policia de reportar-ho tot al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), però com que el policia va començar a denunciar el CNI van sorgir les males relacions. És més, les desavinences que va tenir també amb Pino van fer que Villarejo deixés de pagar al xòfer, tasca que va traslladar al policia Andrés Gómez Gordo, exassessor de María Dolores de Cospedal i també imputat en aquesta causa.

tracking