SEGRE

MONARQUIA CORRUPCIÓ

El fiscal investiga despeses de Joan Carles, Sofia i alguns néts pagades amb targetes 'black'

Els diners procedien d'un compte a l'estranger del qual cap d'ells no és titular || Els moviments sospitosos són posteriors a l'abdicació de l'emèrit i impliquen un comandament de la Guàrdia Civil

El rei emèrit Joan Carles I i Sofia, que s’haurien beneficiat de targetes ‘black’ entre el 2016 i el 2018.

El rei emèrit Joan Carles I i Sofia, que s’haurien beneficiat de targetes ‘black’ entre el 2016 i el 2018.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Just quan es compleixen tres mesos des de la sortida de Joan Carles I de territori espanyol a causa de les sospites d’irregularitats que planen sobre els seus negocis, al monarca emèrit i pare de Felip VI se li obre un nou front al marge del de Corinna. Segons va avançar ahir El Diario.es, el que va ser cap d’Estat entre el 1975 i el 2014, Sofia i alguns familiars directes, entre ells també néts, haurien utilitzat targetes de crèdit opaques almenys durant tres anys. L’assumpte ja està en mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que ha agafat el relleu a Anticorrupció. El Ministeri Públic veu indicis d’un presumpte delicte fiscal al tractar-se d’increments de renda no declarats superiors a 120.000 euros en un exercici. Pel que sembla, l’emèrit, la seua esposa i altres familiars haurien utilitzat aquestes targetes black vinculades a un compte a l’estranger del qual no són titulars entre el 2016 i el 2018. D’aquesta forma, els moviments sospitosos es van dur a terme després de l’abdicació de Joan Carles I, sent rei ja el seu fill. No obstant, fonts de la investigació van manifestar que ni Felip VI, ni Letícia ni les infantes Elionor i Sofia estan entre les persones beneficiades per aquestes targetes. Les indagacions del fiscal han portat ja a identificar dos persones vinculades amb la trama, un ciutadà mexicà i un comandament de la Guàrdia Civil, i, a més, s’han sol·licitat comissions rogatòries a diversos estats per determinar l’origen dels diners. Entre les despeses que s’haurien sufragat amb aquestes targetes black hi ha viatges a Londres de Sofia. I això que la reina emèrita ha rebut aquest any una assignació de 111.854 euros de diners públics. Joan Carles I, per la seua part, va cobrar 161.034 euros el 2019. Al març, Felip VI va retirar l’assignació al seu pare al conèixer-se que posseïa una fundació a Panamà per gestionar la seua fortuna, per la qual cosa només n’ha rebut una quarta part aquest 2020.

Moncloa espera “transparència” i aclarir-ho tot “com més aviat millor” La portaveu del Govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confiar ahir que els dubtes sobre els negocis de Joan Carles I i el suposat ús de targetes black per part de l’emèrit, Sofia i alguns membres de la seua família s’aclareixi “com més aviat millor”. Montero va evitar valorar la investigació, encara que va exigir “transparència” i “exemplaritat” a la Corona. En canvi, des d’Unides Podem van aprofitar el vuitanta aniversari de la mort de Manuel Azaña, president de la II República, per confrontar l’“honradesa” del dirigent mort a l’exili amb els “creixents casos de corrupció” de la monarquia espanyola. “És inacceptable que s’accepti la impunitat de la Corona i per això volem que s’investigui l’assumpte al Congrés”, va dir Gerardo Pisarello, d’En Comú.

tracking