SEGRE

Les eleccions als Estats Units, pendents d'un grapat d'estats clau

Les eleccions als Estats Units, pendents d'un grapat d'estats clau

Les eleccions als Estats Units, pendents d'un grapat d'estats clauEFE/Justin Berl

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El resultat de les eleccions als Estats Units es manté pendent d’un grapat d’estats clau que semblen inclinar-se pel president Donald Trump, però encara amb possibilitats per al seu rival demòcrata, Joe Biden.

De moment, segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans, Biden avantatja Trump per 223 delegats a 146 del mandatari al Col·legi Electoral, quan la xifra màgica per alçar-se amb la victòria és de 270 compromissaris.

Biden ha aconseguit la victòria a tota la costa oest, així com Nova York, Colorado i Illinois, entre altres estats; mentre Trump ha aconseguit els compromissaris de l’estat clau d’Ohio, així com els de Tennessee, Alabama o Indiana, entre d’altres.

EN SUSPENS PER WISCONSIN, MICHIGAN I PENNSILVÀNIA

La balança està pendent d’inclinar-se a un o un altre costat depenent dels resultats en alguns dels estats més compromesos, com Wisconsin, Michigan o Pennsilvània, en els que Trump sembla prendre avantatge, però en alguns d’ells no s’espera un desenllaç immediat.

Biden s’ha mostrat fort en els estats de la costa oest i al nord-est del país, però Trump ha tornat a repetir el seu domini en els agrícoles del mig oest i al sud, com en les eleccions que li van portar a la Presidència el 2016 davant Hillary Clinton.

Els comicis s’han caracteritzat per la gran participació, que s’espera superi la cota del 60 % assolida el 1968, quan el republicà Richard Nixon es va fer per primera vegada amb la Casa Blanca.

MILIONS VAN SUFRAGAR EN VOTACIÓ ANTICIPADA

A causa de la pandèmia del coronavirus, milions d’electors no van esperar a la jornada d’avui i van votar per correu o en persona en dies previs per evitar les aglomeracions i el perill de contagi de la covif-19, una malaltia que ja ha causat més de 132.000 morts i 9,3 milions de casos.

Segons l’organització US Elections Project, un total de 101 milions d’electors van participar amb el vot presencial anticipat (35,9 milions) o per correu (65,2 milions).

TANQUES DE SEGURETAT AL VOLTANT DE LA CASA BLANCA

A Washington, la Casa Blanca es va despertar totalment tancada per tanques de seguretat en un perímetre que inclou els edificis del Departament del Tresor i del Executive Office Building, annexos a la residència presidencial, davant els quals s’han congregat manifestants pacífics a favor de la derrota de Trump.

En el centre de Filadèlfia, a Pennsilvània, un dels estats clau, hi havia poques persones als llocs de votació, on es registraven escasses files, al mig de certa tensió i recel, especialment davant de la presència de periodistes.

A més d’elegir president entre Trump i Biden, els nord-americans escullen aquest dimarts als 435 membres de la Cambra de Representants, a un terç dels cent membres del Senat i a una desena de governadors.

També es pronuncien sobre nombroses iniciatives populars que, de prosperar, són tingudes en compte després per les legislatures estatals per adoptar lleis.

tracking