SEGRE

CRISI ECONÒMICA

Brussel·les agreuja la previsió de l'enfonsament econòmic d'Espanya

Augura una caiguda del PIB del 12,4 per cent, el descens més notable de la UE, per la crisi de la Covid || Té els pitjors auguris sobre l'atur després de Grècia

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la reunió amb la representació de Ciutadans.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la reunió amb la representació de Ciutadans.POOL MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) preveu que Espanya sigui l’economia de la Unió Europea (UE) més colpejada per la crisi generada per la pandèmia aquest any, amb una caiguda del producte interior brut del 12,4 per cent, superior a la projectada al juliol, i un augment de la taxa d’atur fins al 16,7 per cent, només al darrere de Grècia.

Les previsions macroeconòmiques publicades ahir per l’Executiu comunitari empitjoren a més el rebot projectat per al 2021, quan el PIB augmentaria un 5,4% davant el 6,1% calculat a l’estiu, mentre que per al 2022 esperen que creixi el 4,8 per cent.

L’AIReF creu que les previsions del Govern central sols encaixen en l’escenari més optimista

Encara que cap economia europea no se salva de la caiguda provocada per la Covid-19, la davallada d’Espanya aquest any serà la més acusada dels Vint-i-set, davant d’Itàlia (9,9%), França (9,4%), Portugal (9,3%) i Grècia (9%), i lluny dels retrocessos d’altres grans economies de l’euro com Alemanya (5,6%) o els Països Baixos (5,3%).

El nivell d’atur a Espanya, per la seua part, escalarà fins al 17,9% el 2021 i es reduirà al 17,3% el 2022, també els nivells més alts de la UE.

El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, va atribuir aquest impacte tan gran al fet que “la segona onada ha colpejat Espanya abans que altres països” i a l’estructura de l’economia estatal, en la qual tenen gran pes sectors com el turisme, molt afectat per les restriccions.

El comissari va subratllar, tanmateix, que el 2021 creixerà per sobre de la mitjana europea i que l’anàlisi de Brussel·les “no posa en qüestió” les decisions del Govern espanyol.

Per la seua part, la presidenta de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, igual que el Banc d’Espanya, creu que les previsions macroeconòmiques dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021 encaixen en un “escenari optimista”.

ERC decideix avui la seua postura sobre els Comptes El Govern de coalició negocia al Congrés els possibles canvis que poguessin tenir els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021 per aconseguir prou suports a la votació final, i sempre que els comptes superin almenys les cinc esmenes a la totalitat. Vox, Coalició Canària, JxCat i Fòrum Astúries han confirmat que registraran avui les seues esmenes a la totalitat i és molt probable que el PP també porti a terme la seua després d’haver criticat durament uns comptes que segons ells prolongaran la crisi econòmica. ERC decidirà avui la seua posició al debat que tindrà lloc la setmana que ve al ple del Congrés, encara que va advertir que no donarà suport a uns pressupostos que estiguin pactats amb Cs. No obstant, encara que la formació republicana presenti una esmena a la totalitat, és molt poc probable que prosperin els vetos ja que els socis que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez més els deu diputats de Cs arribarien –sense abstencions– a una majoria suficient.

tracking