SEGRE

PARTITS REACCIONS

Moncloa nega un pacte amb Bildu i retreu les crítiques dels barons

La cúpula del PSOE i Podem defensen negociar els comptes amb els abertzales || Guerra acusa Sánchez de ser “autoritari” i veu “menyspreable” l'acord

Sánchez, ahir, amb la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant la reunió de la cúpula socialista.

Sánchez, ahir, amb la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant la reunió de la cúpula socialista.PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sintonia entre Moncloa i EH Bildu en la negociació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021, que es va fer patent en el suport dels abertzales a la tramitació dels comptes la setmana passada l Congrés, va generar ahir més topades entre històrics del PSOE i els afins a Pedro Sánchez. En aquest sentit, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, va negar haver pactat els pressupostos amb Bildu i va dir que no tenen “garanties” que els d’Arnaldo Otegi els donin suport a la votació final. Tot i així, va defensar que La Moncloa no pot renunciar al suport de cap diputat. Ábalos, que va confiar a aconseguir el suport de Cs per als comptes, va exigir als populars que “compleixin el compromís de moderació” (més informació al desglossament).

I és que la majoria amb què el Govern de Sánchez va aconseguir salvar el primer test pressupostari al Congrés semblava difícil de mantenir i, durant els últims dies, fins i tot barons del PSOE com Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, han lamentat el suport de Bildu als comptes. Ahir va ser Alfonso Guerra, exdirigent socialista, el que va titllar de “menyspreable” el pacte amb els d’Otegi, va qualificar

d’“autoritari” i, a més, va afirmar que el castellà està “arraconat” a Catalunya.

En aquesta mateixa línia, el popular José María Aznar, expresident de l’Executiu espanyol, va defensar que el PSOE s’ha convertit en una “plataforma” de Podem i que Sánchez és un “tonto útil”. En paral·lel, des de Ciutadans van insistir que no donaran suport als pressupostos si La Moncloa els acorda amb ERC i Bildu, i va preguntar si els “beneficis” concedits a Txapote i a altres presos d’ETA estan lligats a la negociació.

“Pacten amb els que no condemnen l’assassinat dels seus companys” El president del Partit Popular, Pablo Casado, va insistir ahir en les seues crítiques al Govern espanyol per buscar el suport d’EH Bildu de cara a la negociació dels pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve. Casado, que va confirmar que el Congrés de les Noves Generacions dels populars se celebrarà a Barcelona al gener, a les portes de la campanya de les eleccions del 14-F, va denunciar que Pedro Sánchez ha pactat amb “els que no han condemnat l’assassinat dels seus propis companys”. El dirigent popular també va dir que és “intolerable” que Ábalos afirmi que són “menys responsables” que Bildu i va concloure que l’acord de La Moncloa amb els abertzales és una “indignitat moral”. En paral·lel, el secretari de Justícia i Administracions Públiques del PP, Enrique López, no va tancar la porta al fet que abans de finals d’any hi hagi acord per renovar el Consell General del Poder Judicial després de gairebé dos anys de bloqueig. Ábalos, per la seua part, va confiar que els populars no utilitzin el suport de Bildu als pressupostos com a “excusa” per seguir vetant la renovació d’aquest òrgan constitucional.

tracking