SEGRE

ERC guanyaria les eleccions catalanes per davant de JxCat, segons el CEO

El 49% dels catalans no vol la independència i el 43,6% sí

Pere Aragonès.

Pere Aragonès.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara amb entre 36 i 37 escons, per davant de JxCat, que obtindria entre 28 i 30 diputats, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat. L’enquesta correspon a la tercera onada del Baròmetre d’Opinió Pública d’aquest any, s’ha realitzat amb una mostra de 2.000 persones enquestades entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre –després de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat i durant la gestió de la segona ona|onada del coronavirus– i té un marge d’error de 2,19.

Respecte a l’anterior Baròmetre del CEO, publicat al juliol, ERC ha eixamplat la distància amb JxCat en la cursa per guanyar els comicis, ja que en aquesta enquesta els republicans quedaven per davant amb 33-34 diputats, però en empat tècnic amb el partit de l’expresident Carles Puigdemont, a qui li donaven 32-33 escons.

El CEO mostra que la tercera posició en les eleccions seria per al PSC, que aconseguiria 22-23 diputats, Cs cauria a la quarta plaça amb 13-14, els comuns n’aconseguirien 7-9, el PP 8-9, Vox 7-8, la CUP 6-8 i el PDeCAT podria obtenir un diputat o quedar sense representació al Parlament.

En percentatge de vot, l’estimació dóna a ERC un 24,4% dels suports; JxCat tindria el 18,7%; els socialistes el 16,8%; Cs el 10%; els comuns el 7,2%; el PP el 7%; Vox el 6,4%, la CUP el 5,3% i el PDeCAT el 2,4%, mentre que un 1,3% optaria per altres formacions i hi hauria un 0,5% de vots en blanc.

Respecte a les últimes eleccions de 2017, els republicans millorarien en quatre o cinc diputats, PSC en cinc o sis, la CUP n’augmentaria dos o quatre, el PP doblaria la seua representació a la Cambra i Vox entraria amb força per primera vegada al Parlmanet, mentre que els comuns podrien o millorar o perdre un escó, JxCat baixaria en quatre o sis, i Cs podria a arribar a perdre entre 22 i 23 diputats, el 15,4% del vot i passaria de guanyar els comicis a quedar quarts.

El 49% dels catalans no vol la independència i el 43,6% sí

D’altra banda, el 49% dels catalans no vol que Catalunya es converteixi en un estat independent, mentre que el 43,6% sí que vol la independència, el 5,8% no ho sap, i l’1,6% no contesta, segons l'enquesta del CEO.

Aquests resultats mostren la mateixa tendència de les enquestes del CEO des de 2019 de què el 'no' està per sobre del 'sí', encara que la diferència va variant: respecte a l’última enquesta publicada pel CEO a l’octubre la distància entre les dos posicions s’ha eixamplat –46,3% pel 'no' i 45,5% pel 'sí'–, però s’ha escurçat en comparació amb el segon Baròmetre de juliol, en la qual el 'no' guanyava amb un 50,5% i el 'sí' tenia un 42%.

En una altra pregunta, el CEO pregunta si Catalunya hauria de ser una regió d’Espanya, una comunitat autònoma d’Espanya, un Estat dins d’una Espanya federal o un Estat independent.

L’opció amb més suports és que Catalunya sigui independent amb un 34,9%, seguit perquè continuï sent una comunitat autònoma amb un 28%, el 22,6% aposta per un Estat dins d’una Espanya federal, un 6,4% per una regió d’Espanya, un 6% no ho sap i un 2,1% no contesta.

tracking