SEGRE

ELECCIONS SONDEIG

ERC guanyaria els comicis del 14-F i el bloc independentista aconseguiria sis escons més

Segons el CEO, que dóna als republicans fins a 37 parlamentaris, entre 7 i 8 més que a JxCat || Els partidaris de separar-se d'Espanya sumen el 43,6%, però el 77% dels catalans vol un referèndum

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, serà el candidat republicà a la Generalitat.

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, serà el candidat republicà a la Generalitat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC guanyaria les eleccions al Parlament del 14 de febrer i l’independentisme podria augmentar en fins a cinc escons la majoria al Parlament. Això és el que es desprèn del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicat ahir, en el qual també s’assenyala que el 77% dels catalans estan a favor d’un referèndum i que els partidaris de la independència representen el 43,6 per cent de la població.

D’aquesta manera, la formació d’Oriol Junqueras, que és el líder més ben valorat segons el CEO, amb una nota mitjana de 5,56, obtindria entre 36 i 37 escons. JxCat se situaria en segon lloc, amb entre 7 i 8 representants menys que els republicans al Parlament. El tercer partit independentista seria la CUP, que aconseguiria entre 6 i 8 diputats. Aquest bloc el tancaria el PDeCAT que, presentant-se en solitari, tindria un únic parlamentari. D’aquesta manera, la majoria independentista podria augmentar en fins a sis escons, amb un 48,4 per cent dels vots, o amb el 50,8 per cent si es tenen en compte els sufragis rebuts per la candidatura d’Àngels Chacón.

Ciutadans patiria un daltabaix, del qual es beneficiarien PP i Vox, que entraria al Parlament

Al seu torn, el PSC es convertiria en la principal formació contrària a la independència, amb un resultat d’entre 22 i 23 escons. Ciutadans, que va guanyar els comicis del 21-D, s’escalabraria i perdria més de 20 representants, movent-se en la forquilla dels 13-14. El PP remuntaria i podria aconseguir entre 8 i 9 representants, i la ultradreta de Vox accediria per primera vegada al Parlament amb 7 o 8 diputats.

L’enquesta, que es va fer entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre, quan ja s’havien aplicat les últimes restriccions a causa de la pandèmia, també revela que els partidaris de la independència són el 43,6% dels catalans. En canvi, el 49% es declara no independentista. Tot i així, el 77% aposta per la celebració d’un referèndum perquè Catalunya decideixi el seu futur. En canvi, el 16,2% dels ciutadans es manifesta “en desacord” o “molt en desacord” davant el fet que l’esmentada consulta acabi per tenir lloc.

Per la seua part, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va explicar ahir que treballen en els mecanismes perquè es puguin celebrar les eleccions catalanes el 14 de febrer, encara que va sembrar dubtes sobre el calendari. “Si no es pot garantir el dret a vot de tothom, no sé si es podran celebrar”, va dir.

D’altra banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, i la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, van assegurar ahir que, si JxCat no guanya les eleccions, és possible que ERC explori un nou tripartit amb el PSC i els comuns. Els dos es presenten a les primàries de la formació de Carles Puigdemont.

Aragonès serà el candidat d’Esquerra i Vilalta, número 1 a Lleida El vicepresident i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, serà el candidat dels republicans a la presidència de la Generalitat al no haver-s’hi presentat més candidatures. La secretària general adjunta de la formació, Marta Vilalta, ocuparà el número 1 per Lleida; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, serà la cap de llista per Girona, i la diputada Raquel Sans encapçalarà la candidatura de Tarragona. Aragonès va aconseguir 2.343 avals vàlids, que representen un rècord en la història d’ERC, superant els 2.105 que va recollir Oriol Junqueras a les europees del 2019.

tracking